Sirijski pobunjenici se povlače iz svoje pretposljednje enklave u Guti

epa

Prvi konvoj od 17 autobusa s ukupno 981 osobom među kojima su sirijski borci i njihove obitelji, napustio je u subotu navečer južni dio pobunjeničke enklave Istočne Gute i krenuo u smjeru Idleba, javila je službena agencija Sana.

 

Sirijski pobunjenici počeli su u subotu napuštati svoju pretposljednju enklavu u istočnoj Guti, blizu Damaska, pošto je režim u pet tjedana oslobodio 90 posto nekadašnjeg pobunjeničkog uporišta koje je napustilo više od 105.000 civila.

Evakuacije su počele s četiri lokaliteta – Ain Tarma, Zamalka, Arbin i Džobar i trebale bi se nastaviti u nedjelju te obuhvatiti ukupno 7000 ljudi.

Pod neprekidnom paljbom i oslabljene petogodišnjom opsadom, pobunjeničke skupine pristale su napustiti svoje položaje i povući se u pokrajinu Idlib, na sjeverozapadu zemlje, koja jedina još nije u rukama režima.

Evakuacija je dogovorena u okviru sporazuma između islamističke skupine Fajlak al-Rahman i Rusije, koja je saveznica režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Više od 1.600 civila poginulo je od početka ove neobično silovite kampanje 18. veljače, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) koji je zabilježio i najmanje 485 poginulih vojnika režima i 310 poginulih pobunjenika.

U subotu je sirijska televizija pokazala snimke autobusa u kojemu su bila osmorica zarobljenika koje su pobunjenici pustili.

SOHR je navoe da će u konvoju biti sto boraca Hajat Tahrir al Šama, džihadističke skupine, glavne sastavnice nekadašnjeg sirijskog ogranka Al Kaide. Oni će poći u Idlib.

Istodobno s dvama dogovorima o evakuaciji, u subotu je deseti dan zaredom nastavljen premještaj stanovnika enklave na područja koja kontrolira režim, navodi Sana koja javlja da je izašlo 1.700 ljudi.

Sirijska televizija je nešto ranije objavila da je više od 105.000 civila otišlo s pobunjeničkih područja u Guti na područja koja drži vlada. Na tom je području prije ofenzive živjelo oko 400.000 ljudi.

U sirijskom ratu koji je počeo 2011. gušenjem prosvjeda za demokratske reforme, izginulo je više od 350.000 ljudi a milijuni su morali napustiti zemlju.

Komentiraj