EPA/MOHAMMED BADRA

Sirijski pobunjenici optužuju vladu za smrtonosni kemijski napad u Dumi

Sirijski pobunjenici optužili su u subotu vladine snage za smrtonosni kemijski napad na civile u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu istočne Gute, a dok službeni Damask niječe napad neke humanitarne udruge broj žrtava procjenjuju i na više od stotinu.

BBC je objavio da su spasioci volonteri u Siriji prijavili čak 150 žrtava napada otrovnim plinom u gradu Dumi. Dobrovoljni spasioci iz organizacije Bijelih kaciga, dodaje BBC, na tweeteru su objavili grafički prikaz žrtava te procijenili da će broj i rasti.

Reuters je ranije pozivajući se na organizacije za medicinsku pomoć objavio da je u kemijskom napadu poginulo 35 osoba.

Sirijski državni mediji zanijekali su da su vlasti provele bilo kakav kemijski napad i rekli da su pobunjenici u Dumi bili u stanju kolapsa i širenja lažnih vijesti, prenosi Reuters.

Američki State Department izjavio je da prati situaciju i da treba optužiti Rusiju ako je kemijsko oružje upotrijebljeno. Reuters ističe i da samostalno nije mogao provjeriti izvješća o kemijskom napadu.

Sirijska vlada ponovno je zauzela gotovo cijelu istočnu Gutu pobunjenicima u ofenzivi koja je započela u veljači, ostavivši samo Dumu skupini Jaish al-Islam. Nakon nekoliko dana primirja snage sirijske vlade, koju podupire Rusija, nastavile su u petak poslijepodne s teškim zračnim napadima.

Sirijska opservatorij za ljudska prava izjavio je da je u Dumi umrlo 11 osoba od posljedica gušenja dimom od konvencionalnog oružja koje su bacale vladine snage. Probleme s disanjem, po njihovim je podacima, imalo ukupno 70 ljudi. Rami Abdulrahman, ravnatelj Opservatorija, izjavio je za Reuters da ne može potvrditi je li upotrijebljeno kemijsko oružje.

Sirijsko američko medicinsko društvo (SAMS) izvijestilo je da je bomba klorina pogodila bolnicu u kojoj je poginulo šest osoba, dok je drugi udar nervnim otrovom pogodio obližnju zgradu.

Politički dužnosnik Jaish al-Islama, prenosi Reuters, kazao je da je kemijski napad ubio 100 ljudi.

Dužnosnik američkog State Departmenta izjavio je u priopćenju da povijest sirijske vlade u vezi uporabe kemijskog oružja protiv vlastitog naroda nije upitna. “Rusija u konačnici snosi odgovornost za brutalno ciljanje Sirijaca kemijskim oružjem”, kazao je dužnosnik.

Komentiraj