Sirijski pobunjenici niječu da su povukli teško oružje na sjeveru

EPA/YOUSSEF BADAWI

Sirijski pobunjenici su u nedjelju zanijekali da su povukli teško oružje iz buduće “razvojačene zone” predviđene na sjeverozapadu Sirije na temelju ugovora između Moskve i Ankare, pošto je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio informaciju o povlačenju oružja.

Ugovor koji je 17. rujna potpisan u Sočiju (Rusija) treba zahvaljujući uspostavi tampon zone spriječiti krvavu ofenzivu režima na pokrajinu Idlib i okolicu gdje je koncentriran velik broj pobunjenika i džihadista.

SOHR je u nedjelju ujutro objavio da su se postrojbe pobunjeničke skupine Faylaq al Shama počele povlačiti zajedno s teškim oružjem na jugu pokrajine Alepa i iz zapadnog predgrađa “istoimenog grada koji su u budućoj razvojačenoj zoni”.

No ta je skupina poslije zanijekala da se povlači. “Nije bilo nikakve promjene položaja oružja ni pregrupiranja boraca”, rekao je Seif al-Raad, glasnogovornik, podsjetivši ipak da je njegova skupina prihvatila ugovor iz Sočija.

Nakon tih demantija pobunjenika, SOHR je ostao pri prvotnoj tvrdnji da se oružje doista povuklo.

Ugovorom iz Sočija predviđa se uspostava razvojačene zone široke 15 do 20 km do 15. listopada pod kontrolom Rusije i Turske.

Ta zona treba razdvojiti teritorije koje drži sirijski režim i teritorije pod kontrolom pobunjenika. Obuhvaća pokrajinu Idlib i dijelove susjednih pokrajina Alepa, Hame i Latakije koje su posljednje uporište pobunjenika u ratom zahvaćenoj Siriji.

Komentiraj