Sirijski pobunjenici koji se bore protiv režimskih snaga napredovali su na terenu u ponedjeljak, drugog dana akcije kojoj je cilj probiti opsadu tog grada, objavili su aktivisti i promatrači.

Teške borbe izbile su tijekom noći i nastavile se ujutro kada su pobunjenici pokrenuli napad na položaje sirijske vojske na jugozapadu najvećeg grada u Siriji, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Pobunjeničke snage u jugozapadnim predgrađima dijeli samo nekoliko kilometara teritorija pod kontrolom režima od istočnog, pobunjeničkog dijela grada, odsječenog od ostatka svijeta otkako su vladine snage početkom srpnja prekinule posljednji pravac opskrbe.

U Opservatoriju očekuju teške borbe u kojima vladine snage koriste zrakoplove i tešku artiljeriju.

Sirijski državni mediji potvrdili su okršaje vlade i pobunjenika, ali opovrgavaju da su pobunjenici napredovali na bojištu.

Procjenjuje se da je u opkoljenom istočnom Alepu između 250.000 i 300.000 civila, koji bi prema UN-u, do sredine kolovoza mogli ostati bez hrane.

Vlada u Damasku u četvrtak je objavila da je otvorila tri humanitarna koridora kojima stanovnici mogu prijeći u zapadni sektor pod kontrolom sirijske vojske, no oporbeni aktivisti upozoravaju da ti pravci nisu sigurni.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakIspraćaj akademika Slobodana Novaka
Sljedeći članakPRIJEVREMENI PARLAMENTARNI IZBORI: DIP-u predane prve dvije kandidature
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.