Na 22. Sajmu knjige u Istri u nedjelju je u pulskom Domu hrvatskih branitelja gostovao ugledni sirijski pjesnik Adonis, pravim imenom Ali Ahmad Said Isbir.

Predstavivši ga kao velikog arapskog pjesnika, prvaka arapskog modernizma i esejista, voditelj razgovora Aljoša Pužar izrazio je zadovoljstvo njegovim gostovanjem na ovogodišnjem festivalu knjige i autora u Puli dok je Adonis govoreći o poeziji kazao kako je poezija otkrivanje svijeta, da se mora stalno obnavljati, i najvažnije je mijenjanje svijeta.

“U arapskoj poeziji nema pjesnika vjernika, kao što je to slučaj u drugim kulturama, jer poezija počiva na pitanjima, a religija na odgovorima. Posebnost poezije je da se ne da ograničiti. Arapin se u pustinji rodio kao pjesnik, ali u biti je svaki čovjek pjesnik”, rekao je Adonis,  dodavši kako “svaki čovjek teži stvarati sredinu koja će pogodovat poeziji”.

Rekao je kako “ni ideje ni religije nisu središte svijeta, čovjek je središte svijeta. Cijeli kulturni svijet bilježi svojevrsni pad, trebamo se upitati zašto svijet”,  poručio je Adonis.

Komentiraj