Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Mualem rekao je u subotu u govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda da je režimu Bašara al-Asada pobjeda u Siriji nadohvat ruke.

“Oslobođenje Alepa i Palmire, probijanje opsade Deir Ezora i iskorjenjivanje terorizma u brojnim dijelovima Sirije dokazuju da je pobjeda nadohvat ruke”, rekao je sirijski ministar.

Džihadistička organizacija Islamska država gubi svoja dva posljednja uporišta u Siriji, Raku i Deir Ezor.

“Sirija je odlučnija nego ikada eliminirati terorizam posvuda u zemlji, bez iznimke, uz žrtvovanje naše vojske i odlučnost našeg naroda”, dodao je Valid al-Mualem u govoru.

“U borbi protiv terorizma, sirijska arapska vojska uz snage koje ju podržavaju svakodnevno ostvaruje napredak i eliminira teroriste”, naglasio je ministar i priznao da teroristička prijetnja nije nestala.

Rusija, Turska i Iran već mjesecima u Astani pregovaraju o smanjivanju nasilja na terenu, pomoću stvaranja zona smanjivanja napetosti širom zemlje. Njihovi pregovori ipak ne uključujuću dugoročno političko rješenje šestogodišnjeg građanskog rata.

Sirijski ministar, koji je pohvalio konstruktivnu ulogu Rusije i Irana koji podupiru sirijskog predsjednika, rekao je da je Sirija ohrabrena formiranjem zona deeskalacije i nada se da će one dovesti do zaustavljanja neprijateljstava.

Mualem je također rekao kako su optužbe oko korištenja kemijskog oružja u Siriji lažne.

“Dulje od 6 godina traju lažne optužbe na račun sirijske vlade da koristi kemijsko oružje”, istaknuo je ministar i dodao da sirijska vojska više ne posjeduje tu vrstu oružja.

Komentiraj