Ahmet Sik/Getty Images

Sirijski Kurdi planiraju veliki napad radi zatvaranja turske granice

Moćna kurdska milicija, Postrojbe narodne zaštite (YPG) i njezini lokalni saveznici izradili su planove za veliki napad na posljednji dio sirijsko-turske granice koju drži Islamska država (IS), izjavio je u četvrtak izvor iz YPG-a.

Takva bi ofenziva mogla ostaviti IS bez logističke rute za opskrbu i dolazak stranih boraca, ali i izazvati sukob s Turskom koja se bori protiv vlastitih kurdskih pobunjenika i sirijske Kurde smatra neprijateljima.

Nakon više od godine dana vojnih uspjeha potpomognutih zračnim udarima koalicije predvođene SAD-om, Kurdi sa saveznicima kontroliraju gotovo cijelu sjeveroistočnu granicu Sirije s Turskom, od Iraka do obala Eufrata koja prelazi granicu zapadno od grada Kobania.

  • Ostale sirijske pobunjeničke skupine nadziru granicu zapadnije, ostavljajući samo oko 100 km granice borcima IS-a, od grada Jarablusa na obali Eufrata zapadno do grada Azaza.

No, Turska kaže da neće dopustiti sirijskim Kurdima da dođu zapadno od Eufrata.

Izvor je potvrdio pisanje kurdskog portala Xber24 koji citira jednog vođu YPG-a da plan uključuje prelazak Eufrata i napad na gradove Jarablus i Manbij pod kontrolom IS-a, kao i na Azaz koji nadziru ostale pobunjeničke grupe.

Izvor nije govorio o datumu napada, ali je rekao da 29. siječanj koji spominje Xber24 ne mora biti točan.

YPG je najvažniji kopneni saveznik zračne kampanje protiv IS-a i glavni je element prošle godine osnovanog saveza Sirijskih demokratskih snaga, koje uključuju arapske i ostale naoružane skupine.

Savez prešutno podupire Washington, iako mu se protivi Turska, američki saveznik u NATO-u.

Komentiraj