EPA/TILL RIMMELE

Sirijski Kurdi neće sudjelovati na konferenciji u Sočiju

Kurdi su najavili da neće sudjelovati na mirovnoj konferenciji o Siriji koja se u utorak treba održati u Sočiju, u Rusiji, “zbog stanja u Afrinu”, kurdskoj enklavi na sjeveru Sirije koja je više od tjedan dana na meti turske ofenzive.

“Rekli smo i ranije, ako se ovakvo stanje u Afrinu nastavi, nećemo moći doći u Soči”, rekla je za AFP kurdska čelnica Fawza Youssef.

Na konferenciji u Sočiju očekuju se predstavnici sirijske vlade i pobunjenika, a organizira se na prijedlog Moskve i Teherana, saveznika režima u Damasku te Ankare, koja je na strani pobunjenika.

“Turska i Rusija su jamci konferencije u Sočiju i one su se dogovorile u vezi s Afrinom (na štetu Kurda), što se kosi sa samim načelom političkog dijaloga”, dodala je Youssef.

Turska je 20. siječnja počela ofenzivu u okolici Afrina, na sjeverozapadu Sirije, protiv kurdske milicije Jedinica narodne zaštite (YPG) koje Ankara naziva “terorističkom” organizacijom.

U subotu je sirijska oporba najavila bojkot konferencije u Sočiju, nakon novog, neuspješnog kruga pregovora sa sirijskim režimom pod UN-ovim pokroviteljstvom u Beču.

“Režim računa s vojnim rješenjem i ne pokazuje volju za ozbiljne političke pregovore”, rekao je Nasr Hariri, glavni pregovarač Odbora za sirijske pregovore (CNS) u koji ulaze glavne oporbene skupine.

Konferencija u Sočiju za koju neke zapadne vlade sumnjaju da želi zaobići proces u UN-u, što Moskva poriče, treba okupiti oko 1.600 sudionika.

No njezinu legitimnost dovodi u pitanje to što izostaje najveći dio sirijske oporbe.

Komentiraj