SIRIJSKE SNAGE PREUZELE KONTROLU NAD PALMIROM Assad: “Ovo je početak kraja Islamske države”

EPA/SANA

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad pozdravio je oslobođenje Palmire od Islamske države, nazvavši ga ‘važnim dostignućem’ u ratu protiv terorizma. Vojni izvori kažu kako je Sirija sada preuzela potpunu kontrolu nad povijesnim gradom, prenose svjetske agencije. Sirijske snage danima su osvajale Palmiru, potpomognute ruskim zračnim napadima.

Assad je poručio kako je ova akcija pokazala uspjeh vojne strategije. Islamska država preuzela je kontrolu nad Palmirom, koja je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, u svibnju 2015. godine. Također, Assad ističe kako je ovo pobjeda koja predstavlja početak kraja za Islamsku državu.

U priopćenju vojska navodi da će, zajedno sa svojim saveznicima i uz pomoć sirijskih i ruskih zračnih snaga, nastaviti svoju kampanju protiv Islamske države, Fronta al Nusra i “ostalih terorističkih skupina”.

Palmira je smještena na strateški važnom položaju između glavnog sirijskog grada Damaska i Deir al-Zoura. Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je kako se u istočnom dijelu grada još uvijek može čuti pucnjava, ali kako se većina snaga Islamske države povukla istočno. Rusko Ministarstvo obrane u subotu je objavilo priopćenje, u kojem se navodi kako su ruski vojni zrakoplovi pogodili 158 meta Islamske države, usmrtivši pritom više od stotinu militanata.

Kada je Islamska država u svibnju prošle godine preuzela kontrolu nad Palmirom, uništila je vrijedne arheološke zgrade, izazvavši globalno negodovanje. Hramovi stari više od dvije tisuće godine pretvoreni su u ruševine. Islamska država vjeruje kako su takve strukture idolopokloničke. UNESCO, kulturna agencija Ujedinjenih naroda, devastacije u Palmiri proglasila je ratnim zločinima.

Komentiraj