Sirijska vojska zauzela Inina postrojenja, džihadisti se povukli

EPA/YOUSSEF BADAWI

Sirijska vojska i Nacionalne obrambene snage (NDF) oslobodile su INA-ina postrojenja na plinskim poljima Hayan u Siriji, a u popodnevnim satima pojavili su se prvi izvještaji o tome kako su vladine snage uspjele odbaciti džihadiste.

Sirijski mediji javljaju kako su se polja nalazila pod kontrolom terorista ISIS-a. Nalaze se na istoku sirijske provincije Homs.

Vojska i NDF jučer su pokrenuli napad na polja, a okršaji između sirijskih vojnih snaga i džihadista trajali su sve do danas.

Sirijske snage napredovale su uz podršku ruskih zračnih udara. Sirijska vojska još nije ušla na područje iz sigurnosnih razloga, piše Al-Masdar News.

Pripadnici terorističke organizacije Islamska država jučer su do temelja spalili postrojenje. Nagađa se kako je to bio potez pred povlačenje.

Al-Masdar News navodi kako su plinska polja Hayan nekad bila najveći izvor plina u Siriji dodajući kako je njihov gubitak u prosincu prošle godine nanio ogromnu štetu sirijskim vlastima.

U bloku Hayan vršila su se istraživanja (završena 2007. godine) koja su dovela do šest otkrića plina i nafte (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur), vidljivo je na službenim stranicama INA-e.

Radi se o plinskim nalazištima kojima je upravljala joint-venture kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), koju su suosnovali INA i GPC (General Petroleum Company).

INA je s eksploatacijom nafte i plina iz Sirije prestala 2012. godine, a zbog okolnosti ‘više sile’ – sukoba u Siriji i složene političke situacije, INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su samo 57 dana.

Komentiraj