Sirijska vojska objavila je da će od subote na 48 sati zaustaviti borbene operacije u južnom gradu Deraa, a međunarodni posrednici su za idući mjesec najavili dva nova odvojena pokušaja održavanja mirovnih pregovora.

Zapovjedništvo sirijske vojske objavilo je da se primirje u subotu u podne provodi kako bi se podržali “pokušaji pomirbe”, stoji u priopćenju koje je objavila sirijska državna novinska agencija SANA.

Ujedinjeni narodi su isti dan objavili kako žele započeti novi krug mirovnih pregovora između sirijskih frakcija 10. srpnja u Ženevi, a Moskva se nada istome 4. i 5. srpnja u kazahstanskoj prijestolnici Astani.

Od nastavka mirovnih pregovora započetih prošle godine bilo je nekoliko krugova pregovora između sirijskih pobunjenika i vlade predsjednika Bashara al-Assada kojima su posredovali Ujedinjeni narodi, no oni nisu urodili napretkom.

Od siječnja se održavaju i pregovori u Astani kojima predsjeda Rusija, ključna Assadova saveznica.

Povjerenik UN-a za Siriju Staffan de Mistura je elektroničkom poštom priopćio da u srpnju želi održati sedmi krug pregovora u Ženevi, kao i u kolovozu i rujnu. UN je pozdravio najavu primirja i pozvao je sirijsku vladu da se drži prekida vatre.

“Ovu ćemo inicijativu suditi prema rezultatima, a ne riječima”, priopćila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert. Pozvala je sirijsku opoziciju da zaustavi napade kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stigne do onih kojima je potrebna.

Stanka u sukobima

U više od šest godina sirijskog sukoba ubijeno je nekoliko stotina tisuća ljudi,  a više od 11 milijuna ljudi izbjeglo je iz svojih domova.

Rusija, Iran i Turska su u svibnju u Astani postigle dogovor o stvaranju četiriju zona smirivanja u Siriji.

U tim je područjima razina nasilja znatno smanjena, no borbe se nastavljaju na većim bojišnicama, uključujući onu u gradu Deraa.

Snage sirijske vojske i iranskih paravojska proteklih su tjedana pojačale svoje napade na pobunjeničke dijelove tog grada što je mogući uvod u snažniju vojnu kampanju za postizanje potpune kontrole nad tim područjem.

Ujedinjeni narodi i Rusija razgovaraju o stvaranju odvojene zone smirivanja u jugozapadnoj Siriji koja bi uključivala provinciju Deraa na granici s Jordanom, te Kuneitrom koja graniči s Golanskom visoravni koja je pod okupacijom Izraela.

De Mistura je ovog tjedna rekao da će novi krug pregovora ovisiti o napretku postignutom stvaranjem zona smirivanja.

Jedan ratni promatrač tvrdi da su sukobi u Deri prestali sedam sati nakon početka primirja u subotu, a da je u prvih nekoliko sati bilo bombardiranja, na što upozoravaju i pobunjenici.

Zapovjednik pobunjenika u tom gradu rekao je za Reuters da sukobi nisu prestali tri sata nakon što je primirje započeto.

“Nismo čuli za nikakve razgovore te vrste, a režim nas i dalje napada istim intenzitetom”, rekao je zapovjednik u 3:30 sati po lokalnom vremenu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, ratni promatrač sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavio je da je do 19 sati došlo do “opreznog smirivanja”.

“Postoje kršenja i ne vjerujemo namjerama režima o pridržavanju primirja”, poručio je bojnik Issam al Rayes, glasnogovornik Slobodne sirijske vojske na južnoj bojišnici.

“Snage režima zaustavile su svoje vojne operacije nakon velikih gubitaka u opremi i ljudstvu od početka svoje kampanje prije mjesec dana… nakon neuspjeha opetovanih pokušaja da napreduju”, zaključio je al Rayes.

Komentiraj