EPA/ATEF SAFAD

Sirijska vojska objavila prekid vatre na jugu uoči pregovora u Astani

Sirijska vojska objavila je u ponedjeljak prekid operacija na jugu Sirije do četvrtka kako bi pomogla novom krugu mirovnih pregovora najavljenih za utorak u kazahstanskom glavnom gradu Astani.

Glavni vojni zapovjednik u izjavi za državnu televiziju rekao je da je prekid vatre počeo u podne u nedjelju u znak “potpore mirovnim naporima” i da je to drugi jednostrani prekid  vatre u  dva zadnja tjedna.

Mirovni pregovori pod okriljem Rusije trebaju se održati u utorak u Astani.

Posljednji krug pregovora u Kazahstanu u svibnju rezultirao je potpisivanjem sporazuma između Irana, Rusije i Turske o stvaranju takozvanih “deeskalacijskih zona” u Siriji, od kojih je jedna na jugu zemlje.

No sukobi su se nastavili, uključivo u gradu Deri na jugu Sirije, te su se proširili na pokrajinu Kuneitra duž Golanske visoravni koju je okupirao Izrael.

Jedan od predstavnika pobunjenika smatra da je prekid vatre strategija sirijske vojske kojom kani oporbu nagovoriti na sudjelovanje u pregovorima u Astani.

Pobunjenici su već izrazili duboke dvojbe u “deeskalacijske zone” za koje tvrde da zapravo pogoduju sirijskoj vojsci je ona ljudstvo iz tih područja prebacuje na druga bojišta kako bi ondje osvojili teren.

“Prekid vate pokušaj je Rusa i režima da vrate oporbu na pregovore u Astanu i zajamče im da će prestati bombardiranja ako oni pristanu sudjelovati”, rekao je Sohaib Alrahil, glasnogovornik frakcije Liva al Fukan, koja je u sastavu Slobodne sirijske vojske (FSA) na jugozapadu Sirije.

Sjedinjene Države i Rusija u tišini su već razgovarale o stvaranju “deeskalacijske zone” na jugu Sirije, rekli su zapadni diplomati u lipnju.

Sirijska objava prekida vatre prvi put obuhvaća cijelu južnu Siriju, uključujući pokrajinu Quneitra blizu granice s Izraelom. Izraelska  vojska zadnjih je dana gađala položaje sirijske vojske na jugozapadu gdje je jako prisutan Hezbollah,  te je objasnila da je to odmazda za za projektile koji su pogodili Golansku visoravan.

Komentiraj