EPA/MARTIAL TREZZINI

Sirijska vlada u Ženevi zahtijeva da oporba osudi napade na Homs

Voditelj izaslanstva sirijske vlade na mirovnim pregovorima u Ženevi zatražio je da oporbene skupine osude napad počinjen u subotu na sigurnosne snage u Homsu, jer će ih u protivnom smatrati teroristima, na što je oporba optužila režim da želi blokirati pregovore.

“Danas, očekujemo da oporbena platforma u Ženevi osudi terorističke napade”, rekao je Bašar Džafari novinarima nakon sastanka s posebnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom koji je ocijenio da je cilj napada potkopati mirovne pregovore.

“Pozvali smo Staffana de Misturu da sastavi izjavu osude napada u Homsu.  Tražimo istu takvu izjavu od svih sudionika (oporbe) mirovnog procesa”, rekao je Džafari i dodao da je to “ispit” i da je “prvi prioritet Ženeve” borba protiv terorizma, javlja AFP.

“Ako bilo tko odbije osuditi teroristički napad tada ćemo ga smatrati suučesnikom terorizma i tako ćemo prema njemu i postupiti”, rekao je Džafari.

“Uvijek ima oni koji žele potkopati pregovore, pokušavaju utjecati na razgovore. U interesu je svih strana koje su protiv terorizma i predane su političkom procesu u Siriji da rade na tome da taj proces uspije”, navodi se u izjavi De Misture.

Izaslanstvo sirijske oporbe osudilo je ranije u subotu napad u Homsu, ali je optužilo vladu da pokušava iskoristiti napad za blokiranje pregovora.

“Osuđujemo sve terorističke napade koje počine sve terorističke skupine”, rekao je glavni oporbeni pregovarač Nasr al-Hariri novinarima, prenosi Reuters.

Vlada u Damasku “samo želi ostati na vlasti. Režim pokušava blokirati pregovore”, rekao je Hariri i poručio da oporba neće napustiti pregovore.

Pukovnik Fateh Hasun, član oporbenog pregovaračkog tima natuknuo je da možda baš vladine snage stoje iza napada u Homsu.

Nekoliko bombaša samoubojica izazvalo je eksplozije u subotu kod dva sjedišta službi sigurnosti u Homsu i pritom ubilo 42 osobe, a odgovornost je preuzeo bivši sirijski ogranak Al Kaide, Fateh al-Šam.

Mukotrpni pregovori između predstavnika sirijskog režima i oporbe usmjereni su na pronalaženje rješenja sukoba u kojem je poginulo više od 300.000 ljudi, a milijuni su izbjegli i raseljeni u posljednjih šest godina.

I dok stanje na terenu govori o nastavku sukoba i kaosu, UN u Ženevi pokušava pokrenuti četvrti krug pregovora između Damaska i oporbe, nakon tri neuspjela pokušaja 2016. Trećeg dana novog mirovnog procesa još nema nikakve podrobnije rasprave s UN-om, a još manje rasprave između dviju strana.

De Mistura se u petak sastajao s predstavnicima režima i oporbe, a razgovore nastavlja tijekom vikenda, no još niti jedno proceduralno pitanje nije riješeno.

Na posljednjim razgovorima u Ženevi prije deset mjeseci De Mistura je morao ići od jedne do druge strane koje se nikada nisu sastale u istoj prostoriji.

Pregovori su napredovali jako sporo i na kraju su suspendirani kada je rat eskalirao.

Komentiraj