Sirijska oporba odbija ruski prijedlog za nove pregovore

EPA/YOUSSEF RABIH YOUSSEF

Dvije glavne sirijske oporbene skupine odbile su u srijedu prijedlog da se ovaj mjesec održi konferencija za Siriju pod pokroviteljstvom Rusije u crnomorskom ljetovalištu Sočiju.

“Odbijamo takvu konferenciju koju bi organizirali okupatori i koja bi samo radila na tome da se rehabilitira sadašnji kriminalni režim”, rekao je Yehia Ridi, član izaslanstva na prijašnjim diplomatskim pregovorima za dpa.

Moskva je pozvala više od 33 skupina i političkih stranaka da prisustvuje “sirijskom kongresu nacionalnog dijaloga”, navode oporbeni izvori.

“Odbijamo svaku konferenciju koja izlazi iz okvira ženevskih mirovnih pregovora ili UN-a”, kazao je Aridi, član  Visokog odbora za pregovore (HNC) koji je prisustvovao prijašnjim pregovorima u Astani.

Sirijsko nacionalno vijeće sa sjedištem u Istanbulu također je odbilo predloženu konferenciju smatrajući je načinom protivnim ženevskim pregovorima pod posredovanjem UN-a.

Rusija i Iran, koji podupiru predsjednika Bashara al-Assada, i Turska, koja podržava  oporbene skupine, nastojali su da se primijeni primirje u ratom opustošenoj zemlji, pogotovo u civilnim sigurnosnim zonama koje bi trebale biti pošteđene borbi.

“Ako je rusko vodstvo ozbiljno u svojoj potpori političkom procesu, mora pritisnuti Assadov režim  da sudjeluje u Ženevi te da se pridržava rezolucija Vijeća sigurnosti, kao i da se angažira u izravnim i ozbiljnim pregovorima”, rekao je glasnogovornik Sirijskoga nacionalnog vijeća Ahmed Ramadan.

Pregovori u Astani u Kazahstanu vodili su se istodobno  s pregovorima u Ženevi, kako bi se okončao višegodišnji građanski rat u Siriji.

Komentiraj