EPA/SANA

SIRIJA Žestoke borbe u Guti, režimske snage u naletu

Sirijske režimske kopnene snage potpomognute ratnim zrakoplovstvom napreduju u Istočnoj Guti, enklavi koju još uvijek kontroliraju pobunjenici, javlja AFP i dodaje da se u posljednjih 48 sati na terenu vode žestoki sukobi.

Uz pomoć Rusije, režim Bašara al-Asada pokrenuo je 18.  veljače zračne udare na spomenutu enklavu u kojoj je poginulo oko 640 ljudi, a prema nevladinim udrugama, radi se o uvodu u kopnenu ofenzivu kako bi se zauzelo to područje u samoj blizini glavnog grada Damaska.

“Snage privržene Asadu intenzivirale su u posljednjih 48 sati kopnene napade”, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Režimske snage, dodaje SOHR, zauzele su dvije lokacije te dvije vojne baze u kojima su bili smješteni borci pobunjeničke skupine Jaich al-Islam. Na terenu su uz sirijske režimsle snage prisutni i ruski vojni savjetnici.

Pobunjenička enklava čini trećinu velikog područja Istočne Gute. Ostale dvije trećine su pod kontrolom Asadovih snaga. Njihov cilj sada je izolirati područja Marj, na jugoistoku, i Dumu na sjeveru.

Komentiraj