Zrakoplovi sirijskog i ruskog režima čitavu su noć s utorka na srijedu bombardirali pobunjenički sektor u Alepu te pokrajinu Idlib, dan nakon ruske najave nove vojne ofenzive, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

“Ruski vojni zrakoplovi su čitavu noć gađali nekoliko područja u Idlibu”, pokrajini na sjeverozapadu Sirije koju kontrolira koalicija pobunjenika i džihadista, rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, ravnatelj SOHR-a.

“Istodobno, režimske zračne snage su bombardirale istočne četvrti Alepa”, drugog po veličini sirijskog grada podijeljenog na vladine i pobunjeničke sektore.

Nakon jednomjesečne stanke, režim Bašara al Asada nastavio je u utorak bombardirati pobunjenički sektor nekadašnje sirijske gospodarske prijestolnice, istog dana kada je Moskva najavila novu ofenzivu, službeno protiv džihadista u Idlibu i u Homsu.

Moskva već više od godinu dana vodi operaciju potpore snagama predsjednika Bašara al Asada.

Washington koji pak podupire takozvanu umjerenu pobunu i nerijetko je optuživao Moskvu da pod izlikom borbe s džihadistima gađa proturežimske pobunjenike, osudio je te zračne udare za koje, rekao je, “nema opravdanja”.

Moskva je reagirala osudivši “govor” utemeljen na “lažima”.

Alep je strateški važan i režimu i pobunjenicima koji od 2011. vode rat u kojemu je izginulo više od 300.000 ljudi, prouzročivši najtežu humanitarnu krizu od Drugog svjetskog rata.

Komentiraj