FaH

Sirija: Prvi humanitarni konvoj u Darayji od 2012.

Konvoj s humanitarnom pomoći ušao je u srijedu u sirijski grad Darayju, što je prvi takav konvoj otkako je u studenom 2012.  režim počeo opsadu toga grada, priopćio je Međunarodni odbor Crvenoga križa.

Članovi UN-a i sirijskog Crvenog mjeseca pratili su konvoj s pomoći za taj grad u rukama pobunjenika smješten blizu Damaska, objavio je ICRC na Twitteru.

Kako navode mjesni koordinacijski odbori (aktivisti) u tom gradu pod opsadom, konvoj doprema “medicinsku pomoć”, ali ne i hranu za izgladnjele stanovnike.

Daraya je 2012. bila među prvim gradovima koji su se pobunili protiv režima i jedan od prvih koje režim drži pod opsadom.

Oko 8000 ljudi još živi u tome gradu, desetak kilometara jugozapadno od Damaska.

Doprema humanitarne pomoći omogućena je pošto je u srijedu u Derayji stupilo na snagu 48-satno primirje o kojemu je odlučeno na inicijativu Rusije, u koordinaciji s Washingtonom i režimom u Damasku.

“Kako bismo osigurali sigurnu dopremu humanitarne pomoći stanovništvu, u Derayji, u pokrajini Damasku, 1. lipnja 2016. u 00.01 sati na snagu stupa primirje”, rekao je ravnatelj ruskog koordinacijskog središta u Siriji Sergej Kuraljenko, a prenosi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Primirje između režima i oporbe uspostavljeno je “na inicijativu Rusije i u suradnji sa sirijskim vlastima i s američkom stranom”, dodao je.

Komentiraj