Sirijski pobunjenici uz potporu specijalnih snaga koje podupiru zapadne sile zauzeli su vojnu zračnu luku, koja je bila pod kontrolom Islamske države, blizu njihova strateškog uporišta Al Bukamala pored iračke granice, objavio jeu srijedu  Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Opservatorij je dodao da je operacija izvedena u zoru te da su u njoj  sudjelovali strani padobranci.

U tijeku su žestoki sukobi s militantima koji su se ukopali u zračnoj luci Hamadan, 5 kilometara sjeverozapadno od Al Bukamala.

Nova sirijska vojska, koju podupire SAD, objavila je u utorak da je počela napad kako bi zauzela grad na rijeci Eufrat, što bi militantima otežalo kretanje između sirijskog i iračkog teritorija u njihovu samoproglašenu kalifatu.

Pobunjenici su također potvrdili da su zauzeli selo  Hamadan no nisu dali detalje. Opservatorij je priopćio da su napadi pod vodstvom američke koalicije pogodili skrovišta militanata u gradu.

Zapovjednici pobunjenika rekli su u utorak da su osigurali  pustinjski prilaz Al Bukamalu nakon napredovanja kroz rijetko naseljenu pustinju  od njihove glavne baze dalje na jugozapad u Al Tanf.

Nova sirijska vojska osnovana je prije 18 mjeseci od pobunjenika koje je IS istjerao iz istočne Sirije kad je proširio teritorije 2014. nakon osvajanja iračkoga grada Mosula.

Komentiraj