SIRIJA OCIJENILA: Izvješće o masovnim pogubljenjima je potpuno pogrešno

FaH

Sirijski režim ocijenio je u srijedu “potpuno pogrešnim” izvješće koje je u utorak objavo Amnesty International u kojem se tvrdi da je 13.000 osoba obješeno u pet godina u zatvoru blizu Damaska.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je da je to izvješće “potpuno pogrešno i da mu je svrha naštetiti ugledu Sirije u međunarodnim ustanovama”, prenosi službena novinska agencija Sana.

U izvješću je Amnesty objavila da su osobe pogubljene između 2011. i 2015. u zatvoru Saydnaya, sjeverno od Damaska, većinom bili civili protivni režimu Bašara al-Asada.

Nevladina organizacija osudila je “politiku istrebljenja” i ocijenila da ta pogubljenja “predstavljaju ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”. Postoje “jaki razlozi da se povjeruje kako ta praksa traje do danas”.

Ministarstvo pravosuđa opovrgnulo je da su pogubljenja izvedena po kratkom postupku jer sirijski sudski postupak mora poštivati “nekoliko etapa”.

Amnesty je naveo da se njegovo izvješće temelji na razgovorima s 84 svjedoka, među kojima s čuvarima, zatočenicima i sucima.

Izvješće je objavljeno manje od dva tjedna prije novog kruga pregovora u Ženevi između režima i oporbe pod pokroviteljstvom UN-a u pokušaju pronalaska izlaza iz sukoba u kojem je od ožujka 2011. poginulo više od 310.000 osoba.

Komentiraj