epa

SIRIJA May spremna odobriti sudjelovanje britanske vojske

Britanska premijerka Theresa May spremna je dopustiti da vojska njezine države sudjeluje u vojnoj akciji kojom bi se odgovorilo na navodni napad kemijskim oružjem u Siriji, prenosi u srijedu BBC.

May za tu akciju ne planira tražiti podršku parlamenta jer želi djelovati brzo, otkrio je BBC ne navodeći izvore za tu tvrdnju.

Britansku premijerku zakon ne obvezuje da stavi vojnu akciju na glasovanje pred parlament, ali zastupnici su glasali o intervencijama u Libiji i Iraku.

Mnogi od njih sada smatraju da bi parlament uvijek trebao glasati prije nego vlada poduzme vojnu akciju.

Na glasanje u parlamentu o akciji u Siriji pozvao je ranije čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn koji je poručio kako parlament mora sudjelovati u odluci o provođenju bilo kakve vojne akcije.

Glasnogovornik premijerke odbio je komentirati te informacije.

Britanska premijerka u srijedu je rekla kako sve upućuje na to da su sirijske vlasti odgovorne za kemijski napad u Dumi i da takvi šokantni postupci ne mogu proći bez odgovora.

“Napad kemijskim oružjem koji se dogodio u subotu u Dumi u Siriji bio je šokantan i barbarski čin“, istaknula je May u središnjem engleskom gradu Birminghamu.

„Upotreba kemijskog oružja ne može proći bez odgovora“, naglasila je premijerka i dodala kako „sve upućuje na to da je za napad odgovoran sirijski režim“.

Odbila je reći je li zabrinuta objavom američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru u kojoj je najavio vojnu akciju u Siriji i poručio kako „projektili stižu“.

Komentiraj