EPA/STR

Sirija je postala “soba za mučenje”, tvrdi UN i poziva na oslobađanje zatvorenika

Vodeći dužnosnici UN-a za ljudska prava pozvali su u utorak da se oslobode deseci tisuća zatvorenika iz sirijskih zatvora a da se mučitelji izvedu pred sud kao dio trajnog mira.

Bivši sirijski zatvorenici također su svjedočili pred UN-ovim vijećem za ljudska prava o patnji koju su pretrpjeli i o zabrinutosti za muškarce, žene i djecu koje u zatočeništvu još drže vladine snage ili ekstremističke skupine uključujući Al Nusru i Islamsku državu.

“Danas je cijela zemlja postala soba za mučenje, mjesto užasnog terora i apsolutne nepravde”, rekao je UN-ov povjerenik za ljudska prava Zeid Rad al Husein.

“Mora se ustanoviti odgovornost, utvrditi istina i obeštetiti sirijski narod, to je jedini način da se uspostavi pomirenje i mir”, rekao je na ženevskome forumu.

Zeid je zaraćene strane pozvao da prestanu mučiti ljude i da prekinu s egzekucijama, da oslobode zatvorenike i barem da daju osnovne informacije njihovim obiteljima.

Izaslanstvo sirijske vlade nije prisustvovalo, ali je opovrgnulo optužbe o sustavnoj torturi. Predstavnik iz Rusije, njezin glavni saveznik, događaj je nazvao “gubitkom dragocjenog vremena”.

Paulo Pinheiro, predsjedajući UN-ova povjerenstva za istragu, rekao je da je u njihovu izvješću iz 2014. ustanovljeno da raspon smrti u zatvorima pokazuje da je Asadova vlada odgovorna za “istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti”.

Komentiraj