FaH

SIRIJA Borba suparničkih frakcija, pogubljen 41 džihadist

U sirijskoj pokrajini Idlibu u petak su se vodile borbe između suparničkih džihadističkih skupina a 41 borac je pogubljen strijeljanjem, zaoštravajući borbu za utjecaj u toj pokrajini na sjeveru te ratom zahvaćene zemlje, izvijestila je u petak nevladina organizacija.

Kako javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), džihadistička skupina Jund al Aqsa strijeljala je u ponedjeljak 41 neprijateljskog borca u mjestu Khan Sheikhoun, ali je njihova smrt potvrđena tek u petak.

Za utjecaj se već pet dana bore ekstremisti Jund al Aqse i Fateh al Shama sa saveznicima u pokrajini Idlibu koja je u rukama pobunjenika i džihadista.

Fateh al Sham se zajedno s pobunjeničkim skupinama bori pod zastavom fronte Tahrir al Sham, a borbe su se proširile na susjednu pokrajinu Hamu.

Sukob se nastavio u petak, dodaje SOHR koji se oslanja na široku mrežu izvora i aktivista diljem zemlje.

Od ponedjeljka je poginulo 125 boraca, među kojima je 41 strijeljan, dodaje nevladina organizacija.

Ove borbe svjedoče o žestokom suparništvu skupina koje žele vladati u toj pokrajini koja je sve dosad izmicala režimu iz ruku.

Te skupine koje su jedno vrijeme bile saveznice, zajedno su se borile protiv vojske Bashara al Assada koju su 2015. potisnule iz pokrajine Idliba. No u siječnju su se počele boriti za utjecaj i svaka skupina želi vladati nad ostalima.

Džihadistička skupina Islamska država (IS) nije povezana s tim skupinama. I ona je zauzela dio teritorija na sjeveru zemlje.

Sirijski sukob je sve zamršeniji jer u njemu sudjeluju domaći, regionalni i međunarodni čimbenici te džihadističke skupine. U njemu je dosad poginulo više od 310.000 ljudi a raseljeno je više od 10 milijuna ljudi.

Komentiraj