Širi se južnoafrički virus. Virologinja: “Tri putnika su došla iz Zanzibara, zabrinjava nas unos novih sojeva”

U Hrvatskoj su potvrđena dva slučaja južnoafričkog soja koronavirusa, a profesorica Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, rekla je u subotu, u HTV-ovom Dnevniku, kako najkasnije do srijede očekuju potvrdu još jednog slučaja.

Nove varijante

“Riječ je o importiranim slučajevima i sva tri putnika su došla iz Zanzibara”, rekla je Vraneš, dodavši da se pomno nadziru i njihovi kontakti.

“Odista nas zabrinjava unos tih sojeva. Ti sojevi, južnoafrički, kao i brazilski, odnosno, bolje reći, južnoafrička nova varijanta i brazilska varijanta su također, kao i britanska nova varijanta, vrlo, vrlo infektivne i lako se šire u populaciji”, kaže.

Rekla je i kako ih južnoafrička i brazilska varijanta zabrinjavaju tim više što mogu izbjeći učinku cijepljenja i učinku monoklonskih protutijela, odnosno davanju hiperimunog seruma, koji posebno pomaže starijim osobama i osobama koje imaju komorbiditet.

Britanski soj

Vraneš je rekla kako se vidi da je britanska nova varijanta sada toliko raširena da ljudi govore o pandemiji unutar pandemije.

“I kod nas je tako i naši rezultati to pokazuju, u NZJZ-u, gdje smo mi nasumično pomoću PCR-testa, detektirajući dvije karakteristične mutacije koje se kod tih novih varijanti mogu uočiti kao tipične, utvrdili da u Gradu Zagrebu već imamo oko 25 posto učestalost britanske nove varijante”, rekla je Vraneš.

“U cijeloj Hrvatskoj britanska nova varijanta na razini je od 20-ak posto, a u Gradu Zagrebu i malo više, oko 25 posto po našoj procjeni”, dodala je za HTV.

Komentiraj