Sir András Schiff i Orkestar doba prosvjetiteljstva u subotu u Lisinskome

Davor Puklavec/PIXSELL

Ciklus Lisinski subotom Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u subotu 16. ožujka legendarnog sir Andrása Schiffa, jednog od najuglednijih glazbenika današnjice, pijanista i dirigenta, koji će s londonskim Orkestrom doba prosvjetiteljstva, koji se proslavio izvođenjem glazbe na povijesnim glazbalima, izvesti program.

Kako se ističe u najavi, András Schiff, Vitez za zasluge u glazbi, počasni član Beethovenova doma u Bonnu, dobitnik Zlatne Mozartove medalje i brojnih drugih međunarodnih nagrada i priznanja, tijekom dugogodišnje je uspješne karijere postavio nove standarde pijanističke tehnike, te postao jedan od prvih pijanista i dirigenata u svijetu.

Često surađuje s najprominentnijim svjetskim orkestrima, nastupajući na najprestižnijim koncertnim pozornicama svijeta. Od 2013. godine intenzivno surađuje s proslavljenim ansamblom specijaliziranim za muziciranje na autentičnim glazbalima, Orkestrom doba prosvjetiteljstva (Orchestra of the Age of Enlightenment) iz Londona.

“Od 1986. taj ansambl darovitih, radoznalih i zaigranih glazbenika, staru glazbu, a onda i stvaralaštvo 19. te s početka 20. stoljeća, vjerno, s puno znanja i povrh svega strasti predstavlja suvremenom slušateljstvu pod vodstvom glazbenih divova kao što su sir Charles Mackerras, René Jacobs, sir Simon Rattle i drugi”, stoji u najavi.

Vrhunac suradnje sir Andrása Schiffa, istaknutog mađarskog glazbenika, i britanskih umjetnika ovosezonski je niz koncerata s djelima koja će imati priliku čuti i posjetitelji ciklusa Lisinski subotom: Schumannov Konzertstück za četiri roga, op. 86 i njegovu Četvrtu simfoniju, op. 120, kao i Brahmsov Prvi koncert za glasovir i orkestar, op. 15.

Kako bi zagrebačka publika mogla uživati u najvišoj razini kvalitete, u Dvoranu će se samo za tu priliku za maestra Schiffa dopremiti poseban klavir iz 1856. godine. Radi se o izuzetno skupocjenom instrumentu iz ugledne radionice Juliusa Blüthnera koji je dio “velike četvorke” majstora izrade toga instrumenta.

Ljepota i specifičnost zvuka bit će čujni u vrhunskom Brahmsovu Prvom koncertu za glasovir i orkestar u d-molu, u kojem će maestro Schiff virtuozno stvarati glazbenu čaroliju.

“Glazbu doživljavam i stvaram preko metafora i slika, ali ne volim to otkrivati publici. To je intiman doživljaj i jedna od velikih ljepota glazbe koju kao umjetnost svatko može doživjeti na svoj način”, izjavio je maestro Schiff, poznat po živopisnim interpretacijama velikih skladatelja.

“Ciklus Lisinski subotom nakon Joshue Bella, Daniila Trifonova, Kraljevskog Concertgebouw orkestra, Ivana Repušića i Ive Pogorelića ove sezone, 16. ožujka s ponosom će ugostiti sir Andrása Schiffa i Orkestar doba prosvjetiteljstva. Budite i vi dio toga umjetničkog doživljaja!”, poručuju iz Lisinskog.

Komentiraj