ŠIPIĆEVI DVORI Istražili smo koliko će nas koštati najam zgrade za DP-ovog ministra, evo što kaže Maja Đerek

Autor:

Emica Elvedji/PIXSELL

Nakon što je Ministarstvo demografije i useljeništva oglasilo da na području Zagreba traži za zakup veliki poslovni prostor, Nacional.hr je istražio razmjere potencijalnog troška te za komentar pitao zviždačicu Maju Đerek. 

Podsjetimo, Ministarstvo demografije i useljeništva oglasilo je da na području Zagreba traži za zakup poslovni prostor neto površine od 1 600 do 2 000 metara četvornih.

Ministarstvo traži da prostor bude u zoni tramvaja, da ima najmanje 35 prostorija uredske namjene sa svom potrebnom infrastrukturom, omogućen pristup osobama s invaliditetom, da je u poslovnoj zgradi osigurano pet garažnih mjesta itd…

“Ako računamo ugrubo za 1600 m2 poslovnog prostora po cijeni od 15 eura po metru četvornome iznos mjesečnog najma bi bio 24.000 eura, plus 100 eura po parkiranom mjestu bi bilo dodatnih 500 eura. Na taj iznos se još plaća i PDV, kaže Martina Naletilić iz agencije Sky Nekretnine, napominjući da cijena može biti samo i veća od navedene, odnosno da je 300.000 eura plus PDV, koliko bi došao godišnji najam još i poprilično niska cijena s obzirom na situaciju na tržištu te da sudeći prema oglasu prostor može biti i znatno veći.

Ovaj iznos, ako ne i puno veći, će se, čini se, bez previše razmišljanja podmiriti iz državnog proračuna, unatoč mnoštvu neiskorištenih nekretnina kojima država raspolaže.

Maja Đerek: Stvar je jasna, Banožić je pogodovao obitelji Rodić

HDZ je stvorio štetočinski i financijski neracionalan sustav upravljanja svom državnom imovinom pa tako i poslovnim prostorima. Nadležno ministarstvo za državnu imovinu je posve nezainteresirano da se takav okoštao sustav istinski mijenja, a za direktore firme Državne nekretnine, koja upravlja državnim poslovnim prostorima, postavljaju se politički podobnici koji gledaju na vlastitu fotelju te su spremni izvršavati svaki mig politike koja ih postavi. Tako je bilo s Renatom Sabom, a isto se zadržalo s novom direktoricom Mirelom Habijanec“, rekla je za Nacional  Maja Đerek, koja je zbog beskompromisnog stava oko nekretnina u slučaju bivšeg ministra Marija Banožića postala zviždačica.

Također je dodala da je u takvim okolnostima teško očekivati da će se operativno nešto promijeniti pa svaki novi član vlade htio-ne htio upada u takvu mrežu te nastavlja s netalasanjem.

PRVA DEMOGRAFSKA MJERA? Država puna praznih prostora, a DP-ov ministar traži ga na tržištu

“Naravno da država ima dovoljno poslovnih prostora koji bi bili primjereni za novo ministarstvo, ali dok postoji ovakav štetočinski sustav upravljanja kojeg ustrajno provode Ministarstvo i Državne nekretnine ne može ni biti drugačije. Primjerice, vlada Andreja Plenkovića svjesno i s namjerom ne želi javno objaviti s kojim nekretninama raspolažu iako se sama na to zakonski obvezala. Takva mutna situacija je idealan teren za razne manipulacije pa i nepotrebne ogromne financijske troškove za smještaj novog ministarstva kroz privatni zakup”, objašnjava Maja Đerek,  nekadašnja direktorica jednog od sektora tvrtke Državne nekretnine.

“Sjetimo se koliku je galamu HDZ dizao za vrijeme SDP-ove vlade kada je jedno ministarstvo bilo premješteno u privatni prostor (neboder), a sada to rade bez ikakvih problema” zaključuje Đerek.

 

UVJETI PRENOŠENJA ČLANAKA: Svi članci objavljeni u izdanjima Nacional News Corporationa njegovo su vlasništvo. Nacional News Corporation dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka iz svojih izdanja u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka isključivo kao kratku vijest od najviše deset redaka (300 znakova) uz obavezno navođenje izvora. Nacional News Corporation tužit će prekršitelje pred sudom u Zagrebu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.