Sinn Fein postao druga najveća parlamentarna stranka

Sinn Fein postao je u utorak druga najveća stranka u irskom parlamentu, time uzdrmao tamošnji politički krajolik i od nekadašnje marginalne stranke s povijesnim vezama s IRA-om postao ključan faktor za formiranje buduće vladajuće koalicije.

Prebrojavanje glasova s irskih parlamentarnih izbora završilo je rano u utorak ujutro. Sinn Fein je osvojio 37 od 160 mjesta u idućem sastavu Daila, donjeg doma irskog parlamenta. Na izborima 2016. imao je samo 14 zastupnika.

Stranka desnog centra Fianna Fall ima samo jednog zastupnika više, 38, dok je Fine Gael, stranka aktualnog premijera Lea Varadkara, dobila 35 zastupnika, što će vjerojatno rezultirati i odlaskom aktualnog predsjednika vlade s dužnosti.

Pregovori o novoj vladi već su započeli, a Sinn Fein želi središnju ulogu nakon što je dobio 24,5 posto preferencijalnih glasova, najviše od svih stranaka.

Po irskom izbornom sustavu birači daju preferencijalni glas svojem favoritu, ali naznačuju i svoj drugi i treći izbor kojima odlazi glas ako im prvi izbor ne dobije dovoljan broj glasova za ulazak u Dail.

Kraj duopola

Izborima u subotu okončan je duopol Fianne Fail i Fine Gaila, dviju stranaka desnog centra koji zemlju naizmjence vode već stotinu godina. U ‘mainstream’ ulazi i republikanski Sinn Fein lijevog centra, stranka koju se nekoć odbacivalo jer je bila političko krilo Irske republikanske armije (IRA).

Bivšem čelniku Sinn Feina Gerryju Adamsu i drugim predstavnicima bilo je čak zabranjeno javno nastupanje u Ujedinjenom Kraljevstvu dok je u Sjevernoj Irskoj vladalo tri desetljeća nasilja, završenih mirovnim sporazumom 1998. godine.

No nakon dva desetljeća mira i pod novom čelnicom Mary Lou McDonald, politike Sinn Feina po pitanjima krize u stanovanju i zdravstvu pozitivno su odjeknule kod birača.

McDonald ističe kako su dvije glavne stranke bile u “stanju poricanja” i nisu slušale glas naroda. Obje stranke ranije su odbacivale mogućnost koaliranja sa Sinn Feinom.

Zamjenica predsjednice stranke Michelle O’Neill u ponedjeljak je istaknula kako će stranka u koalicijskim pregovorima zahtijevati održavanje referenduma o ujedinjenju Republike Irske i Sjeverne Irske unutar pet godina, piše BBC.

McDonald je u ponedjeljak objavila kako je započela pregovore s manjim lijevim strankama kako bi “ispitala” je li moguće formirati vladu bez dviju velikih stranaka desnog centra.

“Mogla bi biti idući taoiseach”, poručila je čelnica Sinn Feina, koristeći irski naziv za premijera.

“Sinn Fein je pobijedio na izborima, dobili smo najviše glasova… Vrlo je jasno da ljudi koji su izašli i dali glas Sinn Feinu žele da on bude na vlasti”, dodala je.

Premijer Leo Varadkar priznao je da se dogodio prijelaz u “trostranačje” i kako bi se nadolazeći koalicijski pregovori mogli biti dugi i teški.

Pregovori dviju najvećih stranaka nakon izbora 2016. trajali su 70 dana.

Fianna Fail ovaj put je dobio 22,2 posto, a FIne Gael 20,9 posto glasova.

“Irski politički sustav mora reagirati na to i vjerojatno prihvatiti da će Sinn Fein biti dio iduće vlade”, naglašava Eoin O’Malley, profesor političkih znanosti s dablinskog sveučilišta.

Podrška mladih

Rezultati u utorak iznenadili su i više jer je Sinn Fein imao samo 42 kandidata. Analitičari smatraju kako je rast popularnosti zatekao i samu stranku i smatraju da bi ostvarila još bolji rezultat da je na izbore izašla s više kandidata.

Fine Gael i Fianna Fail odbijaju koaliciju sa Sinn Feinom zbog ranijih veza koje je stranka imala pod Adamsom, koji je dugo negirao da je imao važnu ulogu u IRA-i.

U tri desetljeća sukoba IRA-e s unionistima i britanskim snagama sigurnosti u Sjevernoj Irskoj stradalo je oko tri tisuće ljudi.

Prijedlozi McDonald za borbu protiv nejednakosti i krize stanovanja privukli su mlade glasače u toj članici EU-a koja broji 3,3 milijuna glasača.

Oko 32 posto birača starih između 18 i 35 godina podržali su Sinn Fein, pokazale su izlazne ankete.

Pokazatelj tektonskih promjena u irskoj politici je i rezultat premijera Varadkara koji je u nedjelju u svom izbornom okrugu izgubio od kandidata Sinn Feina.

Varadkar je završio drugi i ušao u Dail, no to je bio veliki simbolički udarac za irskog čelnika koji vrlo vjerojatno odlazi s funkcije.

Na birališta je u subotu izašlo 62,9 posto glasača.

Komentiraj