U Sinju objavili da ukidaju maske u školama, Bulj je Fuchsa nazvao “fašistom”, a onda se oglasio pročelnik: “Ništa ne znam”

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Sinja Denis Bobeta,  objavio je kako učenici sinjskih osnovnih i srednjih školi više ne moraju nositi zaštitne maske na nastavi. Odluka je to donesena na prijedlog gradonačelnika Sinja Mire Bulja, donosi portal Ferata.

U svom prijedlogu gradonačelnik je naveo kako ‘predlaže Stožeru… da donese Odluku o ukidanju obveze nošenja maski za učenika, učitelje, nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola na području Grada Sinja. Smatram da je obveza nošenja maski u osnovnim i srednjim školama upitne svrhovitosti s obzirom da se učenici koje se obvezuje na nošenje maski druže za vrijeme velikog odmora ne poštujući nikakve epidemiološke mjere”, naveo je gradonačelnik Sinja, Miro Bulj u svojoj preporuci Stižeru.

U odluci Stožera se navodi isto obrazloženje: “Ova preporuka se donosi zbog upitne svrhovitosti mjere, s obzirom da učenici koje se obvezuje na nošenje maski tijekom nastave, bez maski druže za vrijeme odmora”.

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj za Slobodnu Dalmaciju  komentirao je ukidanje maski u školama.

“To je moj prijedlog kojeg je prihvatio Stožer civilne zaštite u Sinju. Mislim da je suluda odluka da djeca moraju u školama pohađati nastavu s maskama, budući se na velikom i malom odmoru ta djeca druže, zajedno igraju, dijele istu hranu, piju iz istih boca, sjede po zidićima jedan do drugog, i zaista ne vidim zbog čega bi u razredima morali nositi zaštitne maske. To je besmisleno”, poručio je Bulj.

Komentirao je i najavu obitelji dječaka koji zbog maski ne pohađa nastavu u Krapinskim Toplicama, o preseljenju u Split.

Svatko je dobrodošao u Sinj, poručio je Bulj, koji je najavu ministra Radovana Fuchsa da bi socijalna služba trebala oduzeti dijete roditeljima “antimaskerima” iz Krapinskih Toplica nazvao ‘fašističkom’.

Prijedlog ne može biti uvažen

Dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ) poručila je kako ‘ustanova, u ovom slučaju škola, može lokalnom stožeru predložiti blaže mjere ako je povoljna epidemiološka situacija i zato mora imati suglasnost osnivača, u ovom slučaju Splitsko-dalmatinske županije’.

“S obzirom na to da je kod nas sve lošija epidemiološka situacija i da dalje raste broj novooboljelih, smatram da SDŽ neće dati svoju suglasnost, odnosno podržati takav prijedlog”, rekla je dr. Karin za Slobodnu Dalmaciju.

Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport , koji je osnivač i “vlasnik” škola u Županiji, pa tako i Sinju poručio je: “Od škola iz Sinja nismo dobili nikakav prijedlog o ukidanju zaštitnih maskica”.

“Ako takav prijedlog dođe, kontaktirat ćemo epidemiološku struku koja će dati svoje mišljenje i izreći svoj stav, koji ćemo mi poštivati. Stoga i sutra, u četvrtak, učenici moraju u sinjske srednje i osnovne škole doći sa zaštitnim maskicama, jer su svi dužni poštivati propise”,  rekao je Đonlić.

Dodao je kako, ukoliko neki od ravnatelja sinjskih škola bude inzistirao da se maskice, na prijedlog Bulja i preporuku sinjskog stožera, ne nose, postoji Državni inspektorat “koji mora kontrolirati situaciju na terenu i takvi će ravnatelji trebati snositi posljedice”.

Komentiraj