Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SINIŠA VARGA: “Program plus” pokazao se uspiješnim; smanjenje rashoda u HZZO-u neće utjecati na prava pacijenata

[quote_box_center]

  • Liste čekanja smanjene su za 47 139 pacijenata, koji su u dodatnim terminima obavili pretrage i zahvate na koje se najduže čeka
  • Zavod za gastroenterologiju KBC-a Osijek proglašen je najboljim zdravstvenim timom u provedbi “Programa plus” u ožujku
  • “Obuhvat zdravstvenih usluga zasad nećemo dirati iako smo izgubili 138 milijuna kuna”, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

[/quote_box_center]

Zahvaljujući “Programu plus” liste čekanja smanjene su za 47 139 pacijenata, koji su u dodatnim terminima obavili pretrage i zahvate na koje se najduže čeka, istaknuo je u četvrtak pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić predstavljajući rezultate programa koji se u hrvatskim bolnicama provodi od 11. veljače.

Zavod za gastroenterologiju KBC-a Osijek proglašen je najboljim zdravstvenim timom u provedbi “Programa plus” u ožujku, najbolja bolnica druge kategorije bila je KB Sveti Duh, a najbolja bolnica treće kategorije OB dr. Ivo Pedišić iz Siska.

Osječki Zavod za gastroenterologiju u potpunosti je ukinuo liste čekanja – na gastroskopiju se čeka dva dana, a za kolonoskopiju pacijenti dobivaju termin za manje od četiri dana.

KB Sveti Duh dobio je priznanje za ukidanje čekanja na sve laboratorijske pretrage krvi, dok je sisačka Opća bolnica nagrađena za skraćivanje čekanja na CT dijagnostiku s pet mjeseci na manje od mjesec dana. Smanjeno je i čekanje na UZV srca s 380 dana na 240 dana.

Pozitivni primjeri

“Program plus” daje dobre rezultate zahvaljujući bolnicama koje daju doprinos radeći u svoje slobodno vrijeme. Zahvaljujući njima prestaje grozna neizvjesnost koju pacijentima donosi iščekivanje na pretragu, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga prilikom predstavljanja rezultata programa.

Upozorio je da i građani snose odgovornost za vlastito zdravlje, te ponovno uputio apel svima da se odazovu na pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

Ti pregledi ne oduzimaju puno vremena ni angažmana, potpuno su besplatni i bezbolni. Mogućnost izlječenja u slučaju loše dijagnoze puno je bolja nego kada bolest napreduje, ističe Varga.

Siniša Varga osvrnuo se i na činjenicu smanjena troškova koje treba provesti u HZZO-u

Vladine mjere za rješavanje prekomjernog deficita, zbog kojih je zdravstvo ostalo bez 138 milijuna kuna, neće zasad utjecati na prava pacijenata, ali sustav zdravstva mogao bi izgubiti pozitivno mišljenje Europske komisije jer se konsolidaciju sustava možda neće uspjeti provesti u zadanim rokovima.

“Obuhvat zdravstvenih usluga zasad nećemo dirati iako smo izgubili 138 milijuna kuna”, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

U sklopu mjera za smanjenja prekomjernog deficita, Vlada je u četvrtak zadužila Ministarstvo zdravlja da smanji rashode HZZO-a za stotinjak milijuna kuna.

 

Komentiraj

Source:M.Z./HINA