Siniša Škarica – ‘Tvornica glazbe-Priče iz Dubrave’

Tvornica glazbe-Priče iz Dubrave

Kao dugogodišnji urednik u Jugotonu, a potom i Croatia Recordsu, Siniša Škarica je u svojoj prvoj knjizi opisao razdoblje od osnutka Jugotona, 10. srpnja 1947., do 1969. godine.

Kako je poslije i sam naglasio, važnost ove knjige leži u činjenici da jedino u njoj čitatelj može pronaći sve o viziji čovjeka koji je Jugoton pretvorio u diva iz Dubrave, gospodinu Slavku Kopunu.

“Nije mi bila namjera da napišem glazbenu enciklopediju, jer su takva izdanja dio ekipnog rada, a ovo je popularno štivo koje se čita kronološki. Svako poglavlje je na neki način šlagvort za naredno. Glavna zadaća je bila da se ona čita, jer sam i sam glazbu otkrivao čitajući o njoj, a kako sam naglasio u predgovoru ove knjige nekad je to bilo bolje i od samog slušanja. Zato je ova knjiga na neki način i posveta, ne samo izvođačima koje je ona obuhvatila do 1969. godine, već i svim glazbenim kritičarima koji su o njoj pisali. Ako ova knjiga podigne stanje svijesti o popularnoj glazbi i kulturi na višu razinu bit ću zadovoljan. Ako ona potakne nekoga od mlađih kolega da piše o njoj kao što su i mene poticali drugi pisci isto ću biti zadovoljan”, rekao je Siniša Škarica.

Komentiraj