HINA/ HRT

Siniša Kovačić se povukao s mjesta predsjednika HNiP-a

Zbog prihvaćanja kandidature za v.d. ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić, dosadašnji predsjednik Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) povukao se s čelnog mjesta tog novinarskog društva.

HNiP je u četvrtak navečer priopćio da potpuno podupire Kovačićevu kandidaturu, jer se radi o “stručnoj, sposobnoj i moralnoj osobi, koja ima sve potrebne kvalifikacije”, a za tu dužnost ga preporučuju “njegovo dvadesetogodišnje uspješno bavljenje novinarstvom, stručno znanje o suvremenim medijima koje prenosi svojim studentima, te interes za kulturu”.

Jednako važnim ističe se i Kovačićev “iskreni entuzijazam oko popravljanja opće medijske slike u domovini, koji je pokazao djelujući kao predsjednik HNiP-a”. “Inzistirajući uvijek i prije svega na stručnim i etičkim pravilima novinarstva, te njegujući uravnotežen pristup društvenim dvojbama i sukobima, Kovačić je pokazao iskrenu odanost dijalogu sa svima, dakako uvijek na ravnopravnim osnovama”, ističe se.

HNiP smatra kako se posljednjih godina na HRT-u pokazao se vrlo ozbiljan nedostatak želje za uvažavanjem i poštenim predstavljanjem stavova i interesa građana koji ne dijele jedan određeni svjetonazor.

“Uvjereni smo kako bi Kovačić otvorio raspravu među djelatnicima HRT-a te na konstruktivan način svjetonazorski uravnotežio i obogatio ponudu sadržaja ovog javnog servisa”, navodi se u priopćenju.

Urednika HRT-a Sinišu Kovačića je saborski Odbor za medije u četvrtak predložio za obnašatelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a nakon što je predložio Hrvatskom saboru razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. Odbor će prijedlog proslijediti Saboru koji će donijeti konačnu odluku.

 

  • Kovačić je u četvrtak izjavio da će, ako bude izabran, raditi na profesionalizaciji ove medijske kuće kako bi objektivno izvješćivala, rekao je u razgovoru za internetski portal ‘Treći’ Filozofskog fakulteta u Mostaru.

 

On je ranije u četvrtak izjavio kako je pluralizam u hrvatskim medijima jako važna tema posebice u vremenu kada su očite podjele u društvu te je naveo kako u Hrvatskoj “neki još uvijek dopuštaju da imaju monopol na istinu”.

Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) osnovani su u srpnju prošle godine, a povod za pokretanje pravne registracije društva bili su izbori ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u, na kojima je, kako stoji na internet stranicama društva, došlo do grubih kršenja statuta i brojnih nepravilnosti u izbornoj proceduri.

Do izborne skupštine u studenom HNiP je proširio svoje članstvo na 45 novinara i publicista te je izabrano vodstvo udruge s četverogodišnjim mandatom, na čelu s Kovačićem. Za potpredsjednicu je izabrana Katja Kušec.

Komentiraj