SINIŠA HAJDAŠ-DONČIĆ: ‘Plenkoviću fali bitan certifikat za njegove radare, onaj koji Vijeće Europe izdaje za korupciju’

Saborski zastupnik i potpredsjednik SDPa Siniša Hajdaš-Dončić odgovara na optužbe premijera Plenkovića koje je izrekao nakon prošlotjednog rušenja kvoruma u Saboru te komentira stanje unutar SDP-a uoči lokalnih izbora

Premijer Andrej Plenković se ponaša kao da ima dvotrećinsku većinu, a sada izvrće teze i traži da opozicija mora glasati za njihove prijedloge”, rekao je u razgovoru za Nacional potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik te stranke Siniša Hajdaš-Dončić. Nakon burnog političkog tjedna u kojem je oporba srušila kvorum u Saboru, ali i u kojem je Predsjedništvo SDP-a raspustilo stranačke ogranke u Zagrebu i Vukovaru, Siniša Hajdaš-Dončić govori o napadima premijera na oporbu i situaciji unutar SDP-a uoči svibanjskih lokalnih izbora. Bivši ministar u vladi Zorana Milanovića priznaje da situacija u SDP-u nije najbolja te da je sramotno za drugu najveću hrvatsku stranku da još uvijek nema relevantnog kandidata za gradonačelnika Zagreba. No Siniša Hajdaš-Dončić je uvjeren da će SDP, unatoč poteškoćama, na izborima postići dobar rezultat, i to prije svega zbog velikog broja korupcijskih afera u koje su upleteni visokopozicionirani članovi HDZ-a.

NACIONAL: Ima li Andrej Plenković još uvijek većinu u Saboru nakon događaja od prošloga petka i jesu li ti događaji na neki način naznačili da premijer vodi Hrvatsku prema parlamentarizmu mađarskog i poljskog tipa?

Premijer Plenković sa svojom većinom u Saboru pleše na rubu. Uvijek je tu graničnih 76 mandata, koji put koji glas više. Međutim, on se ponaša kao da maltene ima dvotrećinsku većinu. Ja to zovem političkom bahatošću. A bahatost nigdje nije dobra osobina pa ni u politici. Od nikoga još nisam čuo toliko ponavljanja onoga „pomeli smo vas na izborima“ kao od Plenkovića, i to na svaku pa i konstruktivnu kritiku ili prijedlog opozicije. Pretpostavljam da HDZ, bez obzira na događanja u petak i dalje ima tijesnu većinu, ali to mu ipak ne daje pravo da omalovažava nas u opoziciji.

NACIONAL: Kako odgovarate na njegovu optužbu da ste iskoristili tešku bolest Miroslava Tuđmana za rušenje kvoruma i da zbog oporbe nije izglasan zakon o obnovi Banije?

Kao prvo, želim izraziti iskrenu sućut obitelji i prijateljima gospodina Miroslava Tuđmana, zaista mi je žao da je Sabor ostao bez jednog zastupnika koji je uvijek bio smiren i odmjeren, nedostajat će u Saboru. Kao drugo, smatram neumjesnim i neprimjerenim sada uopće raspravljati na taj način i uplitati nažalost izgubljenu borbu za život našeg kolege zastupnika s nečijom odgovornošću za način glasanja. To je nekorektno i ne prihvaćam taj diskurs. Parlamentarna većina je većina i odgovornost za donošenje zakona je na njima.

NACIONAL: Istovremeno, i SDP je u problemima, s obzirom na to da je popriličan broj lokalnih organizacija raspušten, a među njima su nakon posljednje odluke Predsjedništva i zagrebačka i vukovarska organizacija?

Problema ima uvijek. Kakav bi to život bio da nema problema? I nisu ti problemi počeli danas ili jučer. Počeli su prije više godina, a prije više godina već smo to i govorili i upozoravali pa smo zbog toga došli na optuženičku klupu, kamo su nas poslali oni koji su pred problemima zatvarali oči. Nismo odustali, išli smo dalje, članstvo SDP-a nam je dalo povjerenje na unutarstranačkim izborima, i Grbinu i novom Predsjedništvu. Isto je bilo i na izborima za Sabor, pogledajte malo preferencijalne glasove. Zato imamo odgovornost i pred članovima i pred građanima da te probleme rješavamo. Ima i onih koji misle da se probleme treba gurnuti pod tepih i da trebamo dalje po starom, pa makar došli i na dno, ali ja vam u te ne spadam, a ni ne gledam lošu filmsku produkciju.

 

‘Premijer se ponaša kao da ima dvotrećinsku većinu. Ja to zovem političkom bahatošću. A bahatost nije dobra osobina. Od nikoga nisam čuo toliko ponavljanja onoga ‘pomeli smo vas na izborima’ kao od njega’

 

NACIONAL: Smatrate li da birači neće na lokalnim izborima kazniti takvu situaciju?

Ako to netko još nije primijetio, birači su na izborima već kaznili SDP. SDP je na parlamentarnim izborima doživio debakl. Za parlamentarne izbore u Hrvatskoj uvijek su ključne četiri zagrebačke izborne jedinice. Na Zagrebu SDP ili pobjeđuje ili pada. A ovoga puta smo pali, osvojili smo mizerne rezultate, doživjeli smo potop u gradu koji je uvijek bio nepokoren, koji je uvijek bio sklon socijaldemokraciji. Je li se netko upitao – zašto? Upravo zato moramo mijenjati model rada, a ne nastaviti po starom. Inače nas nema. Ja vjerujem da je to jedini pravi put, a vjerujem da će i birači to prepoznati.

NACIONAL: Zašto je Predsjedništvo bilo protiv kandidature Gordana Marasa za zagrebačkog gradonačelnika?

Ma nije problem Gordan Maras. Podsjetit ću vas da je upravo Gordan Maras bio crvena krpa za sve one koji sad odjednom podupiru i pod svaku cijenu guraju njegovu kandidaturu. Rušili su ga, slali na Statutarnu komisiju, minirali mu konvenciju, nisu mu dopustili čak ni da donese Poslovnik o radu Gradske organizacije, samo da mu napakoste i da ga blokiraju u radu. A sada, kao u onoj dječjoj igrici puj, pik ne važi, evo nas, tu smo! U toj blokadi rada nije ni on prošao neokrznut, uz sav njegov trud i ambiciju građani ga ne prepoznaju kao lidera. Zašto su to radili, pitajte njih. A pitajte ih i zašto sad, kad su ga iskompromitirali pred građanima, upravo za njega navijaju da bude kandidat SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika. S figom u džepu. Ima li boljeg puta u poraz? I za čije je to ime i za čiji je to račun?

NACIONAL: Nije li pomalo sramotno da druga najveća stranka u Hrvatskoj nema snažnog kandidata za gradonačelnika glavnoga grada?

Pa naravno da je sramota. Sad se još samo možemo zapitati čija je to sramota. Evo, pitajte koga god hoćete na ulici da vam navede imena barem troje članova rukovodstva zagrebačkog SDP-a. Osim agilnog Mateja Mišića i Kolarića, nisam siguran da bi građani ikoga prepoznali. Uvijek sam se pitao zašto se na njima puno ranije nije gradila neka priča. Za ostale, mislite da bi znali? Možda bi znali za one povezane s aferom oko radnog mjesta kod Milana Bandića ili oko pretrčavanja s liste SDP-a na listu Milana Bandića. E, to vam je razlog što nije bilo prostora za snažne SDP-ove kandidate. Gurali su se oni koji neće biti opasni Bandiću, a oni koji su mogli biti alternativa micani su na stranu, da ne smetaju, da ne talasaju.

‘Dosadašnja praksa pokazala je da HDZ koristi svaku priliku kojom se može okoristiti u kontekstu izbora, ne pitajući za cijenu ni društvenu štetu koju će zbog toga nanijeti Hrvatskoj. Je li riječ o pandemiji, potresu, nije bitno, sve se kod njih prilagođava potrebama predizborne kampanje’, kaže Siniša Hajdaš-Dončić. PHOTO: Tomislav Čuveljak/NFOTO

 

NACIONAL: Zašto mislite da je Joško Klisović pravi kandidat za zagrebačkog gradonačelnika? Na parlamentarnim izborima nije dobio veliki broj preferencijalnih glasova.

Gdje? U Zagorju? Pa gledajte, on nije iz Zagorja nego iz Zagreba i tamo je na listu u III. izbornoj jedinici gurnut namjerno, i to na neulazno mjesto. Nije ni to bilo slučajno, nemojmo se lagati. Ali idemo pogledati njegove kvalitete i iskustvo. Dugogodišnji diplomat, zamjenik ministrice vanjskih poslova, saborski zastupnik, dekan na visokom učilištu, čovjek koji zna kako funkcioniraju veliki sustavi, ali ono što je jako bitno, to je njegova odgovornost i ozbiljnost. Iza Joška Klisovića nisu nikakvi repovi, nema nikakvih afera. Ali ima još jedan detalj, vrlo bitan. Joško Klisović nosio je projekt jačanja transparentnosti javne vlasti u Hrvatskoj, Partnerstvo za otvorenu vlast, za što je Hrvatska dobila i međunarodna priznanja. Ima li u Zagrebu, zarobljenom od koruptivno-klijentelističke hobotnice, išta višeg prioriteta od transparentnosti i borbe protiv korupcije u vlasti?

NACIONAL: Osim problema u Zagrebu, tu je i problem Željka Sabe i odbijanja njegove kandidature za gradonačelnika Vukovara. Zašto vam je on neprihvatljiv?

Željko Sabo ima pravomoćnu presudu zbog koje je bio na izvršenju zatvorske kazne, koju je odslužio pa se on sad poziva na rehabilitaciju. Gledajte, ljudi koji se bave politikom moraju biti bez mrlje. Inače teret iz svoje prošlosti prenose i na druge političare, na stranku koje su članovi. Osim toga, malo je palo u drugi plan, protiv gospodina Sabe vodi se još jedan kazneni postupak i što ako i za to bude proglašen krivim? Opet na račun SDP-a? Ja vidim SDP kao stranku koja će biti uzor toga kakva bi politika trebala biti i kao stranku koja će vratiti povjerenje građana u institucije. Nema bez toga naprijed, ne samo za SDP nego za Hrvatsku u cjelini.

 

‘Naravno da je sramota da SDP nema snažnog kandidata za gradonačelnika Zagreba. Sad se još samo možemo zapitati čija je to sramota. Onih koji su gurali ljude koji neće biti opasni Milanu Bandiću’

 

NACIONAL: Je li zapravo Sabi presudio Žarko Tušek, odnosno bi li on bio kandidat SDP-a da nije bilo afere u Zagorju koja je gotovo identična njegovoj aferi?

Ne. Nema to veze jedno s drugim. U donošenju ovakve odluke vodili smo se principima, a ne HDZ-ovim aferama.

NACIONAL: Sabo kaže da je vrh SDP-a trebao stati u njegovu obranu kao što je Plenković stao u obranu Tušeka.

Ne možemo prihvatiti ideju da stranka mora štititi svoje visokopozicionirane članove i onda kad počine kazneno djelo ili kad ih pravosuđe osudi. Pa nije ovo Sicilija, nismo mi mafijaška organizacija. I onda još pozivanje na Plenkovića, kako on „štiti svoje“. To bi nam trebao biti uzor? Hvala lijepo. Upravo takav pristup običnim ljudima zagađuje politiku, pada povjerenje građana u institucije.

NACIONAL: Kada govorimo o slučaju Željka Sabe, koliko je tom slučaju sličan onaj Vinka Grgića i zašto je on na neki način bio prisiljen napustiti stranku? Ne vrijedi li u njegovom slučaju presumpcija nevinosti dok mu se na sudu ne dokaže krivica?

Gospodin Grgić istupio je iz SDP-a, sam je rekao da ne želi štetiti stranci. To je nešto potpuno drugo. Nije na nama da ulazimo u to je li kriv ili nevin, ali ako je procijenio da je postupak koji se vodi protiv njega teret i za njega i za stranku, mogu se samo složiti s njim.

NACIONAL: Što za poziciju SDP-a u Slavnoniji znači odlazak Vinka Grgića koji je bio jedini SDP-ov gradonačelnik u Slavoniji, a sada bi za sobom mogao povući dio članstva i kao nezavisni kandidat se kandidirati za gradonačelnika Nove Gradiške?

Vinko Grgić sigurno je bio pozitivno ocjenjivan od građana, da nije tako, ne bi postao gradonačelnik. Što će za građane značiti ova situacija u budućnosti, vidjet ćemo.

NACIONAL: Je li Plenković i u slučaju Tušeka pokazao da mu treba remont radarskog sustava ili je možda radar kalibriran da se takvi slučajevi toleriraju sve dok ne izađu u javnost putem medija?

Remont njegovih radara, da se slikovito izrazim, on je obavljao kod Babe Vange. Ali mislim da mu fali jedan bitan certifikat za njegove radare, a to je GRECO certifikat, onaj koji Vijeće Europe izdaje za korupciju. Na tom testu neće proći dok god štiti svoje HDZ-ovce koji su uhvaćeni s prstima u pekmezu. Njemu je problem to što je netko dopustio da ga uhvate, a ne to što je bio u nedozvoljenim radnjama.

NACIONAL: Vi ste šef SDP-a u Krapinsko-zagorskoj županiji, koliko vam ova afera olakšava posao na lokalnim izborima u toj županiji?

HDZ u Krapinsko-zagorskoj županiji ne može nam parirati, pa i zbog ovakvih situacija. Izgubili bi oni i tako i onako, ali nakon ovoga, tko još može glasati za njih, a da nije s njima u tim igricama?

NACIONAL: Ima li Željko Kolar vašu punu podršku u kandidaturi za župana? Naime, nije tajna da vas dvojica niste u najboljim odnosima?

Da, župan Željko Kolar ima moju podršku, županijska organizacija SDP-a također mu je dala podršku i to je to. Idemo po još jedan mandat, a na kraju krajeva, građani mu također daju podršku. Mi surađujemo vrlo dobro, na unutarstranačkim izborima bili smo drugačijeg razmišljanja i opredjeljenja, ali to ni na koji način ne utječe na suradnju.

NACIONAL: Što bi, po vama, bio zadovoljavajući rezultat lokalnih izbora na nacionalnoj razini, s obzirom na trenutni nizak rejting SDP-a?

Teško je u jednom odgovoru obuhvatiti 500 jedinica lokalne i regionalne samouprave, negdje se osvoji vlast, negdje se ne osvoji, ali načelno gledano, očekujemo da naši načelnici, gradonačelnici i župani osvoje još jedan mandat, što bi nam bio signal da građani podupiru njihov rad i da rade dobro. Ako oni posluže kao primjer dobre prakse i u drugim sredinama pa građani i drugdje izaberu naše kandidate, svakako bi to bio razlog za zadovoljstvo.

 

‘Ne možemo prihvatiti ideju da stranka mora štititi svoje visokopozicionirane članove i onda kad počine kazneno djelo ili kad ih pravosuđe osudi. Pa nije ovo Sicilija, nismo mi mafijaška organizacija’

 

NACIONAL: Možete li ostvariti takav rezultat unatoč visokom rejtingu HDZ-a i što taj rejting aferama opterećenog HDZ-a govori o SDP-u?

Govori o cjelokupnoj političkoj sceni. S jedne strane imamo, nažalost, korupciju i klijentelizam koji za sebe vežu nemali broj interesnih skupina, a koje, pak, za sebe vežu i dio birača, i to je svakako znatan udio u tim postotcima. S druge strane, imate rascjepkanu opozicijsku političku scenu koja na prvu izgleda kao nešto pozitivno jer su zastupljene različite opcije, ali na kraju krajeva mnogi se tu glasovi izgube na puno malih stranaka koje pojedinačno nemaju neku težinu. Često se na opozicijskoj strani više vodi borba za politički prostor protiv onih koji bi trebali biti prirodni saveznici, nego protiv koruptivne vlasti. Očito će trebati neko vrijeme da se politička scena konsolidira, da se shvati da se samo uz političko okupljanje, a ne razjedinjavanje, može učinkovito raditi na pozitivnim promjenama u društvu. Pogotovo na području političke ljevice i lijevog centra.

NACIONAL: Je li rezultat od 16 posto podrške znak da je SDP previše pasivan u situaciji kada je gospodarstvo na koljenima, a Vlada donosi čudne odluke vezane uz koronavirus i neotvaranje barem dijela ugostiteljskih objekata?

SDP mora biti u službi građana i boriti se za interese najšireg kruga hrvatskih građana bez obzira na to koji su postotci. To je naša misija i nju nikad ne smijemo izgubiti iz vida. Postotci se mijenjaju, ali SDP ostaje kao ključna hrvatska stranka na lijevoj strani političke scene. Mnogi se pojave, zabljesnu na sezonu ili dvije, onda SDP malo padne, ali na kraju se to opet vrati u neku „ravnotežu“. Upravo zato i imamo odgovornost da nikad iz vida ne izgubimo to da postojimo zbog građana, a ne zbog nas. Mi smo tu na duži rok, mi smo maratonci, mi smo politička opcija koja u kontinuitetu, od uspostave samostalne Hrvatske, služi građanima, koja im mora biti oslonac kad se ugrožava životni standard, kad se počne napadati na ljudska ili manjinska prava ili kad korupcijska hobotnica poželi ovladati državom.

NACIONAL: Kako se trend rasta HDZ-a i pada SDP-a može promijeniti i može li se to napraviti do izbora?

Trendovi mogu poslužiti kao neke smjernice ili kao korektivi koji nas upućuju na to kako građani ocjenjuju našu političku aktivnost i vjerodostojnost. Znači, da bi trendovi bili pozitivni moramo biti politički aktivni i vjerodostojni, ali kako sam rekao, ne mogu nam motivi biti trendovi i postotci, nego interesi građana Hrvatske. Kad građani to prepoznaju, kad ih svojim djelovanjem u to uvjerimo, kad u nama prepoznaju nekoga tko nudi konkretna rješenja za hrvatske probleme, neće izostati ni rezultati. Čim prije se to postigne, tim bolje za Hrvatsku.

NACIONAL: Očekujete li do lokalnih izbora još jedno proglašenje pobjede nad covidom-19, kao i uoči parlamentarnih izbora prošle godine?

Naravno. Dosadašnja praksa pokazala je da HDZ koristi svaku priliku kojom se može okoristiti u kontekstu izbora, ne pitajući za cijenu ni društvenu štetu koju će zbog toga nanijeti Hrvatskoj. Je li riječ o pandemiji, potresu, nije bitno, sve se kod njih prilagođava potrebama predizborne kampanje. Sad čujemo da će gospodina koji upravlja Fondom za obnovu od potresa gurnuti u izbore u Zagrebu, to je jedan odličan primjer kako se za jeftine političke bodove žrtvuju interesi građana. Očekivano od HDZ-a.

Komentiraj