Siniša Hajdaš Dončić: “Akademska zajednica premrežena je klijentelizmom”

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić ustvrdio je u srijedu da je hrvatska akademska zajednica premrežena klijentelizmom i političkim napredovanjem.

Osvrnuvši se u slobodnom govoru u Saboru na potpise 30 dekana za smjenu rektora Damira Borasa, Hajdaš Dončić upitao je što su ti dekani radili zadnjih 10 godina i zašto nisu reagirali na činjenicu da hrvatske znanstvene institucije imaju najmanje znanstvenih radova u EU.

„U hrvatskoj akademskoj zajednici imamo klijentelizam, političko napredovanje, imamo kaljužu u onome što bi trebala biti morala vertikala svakog društva”, kazao je Hajdaš Dončić.

Dodao je kako se u zadnjih 10 godina čak 41 posto studentica žalilo na neke od oblika ucjene od profesora i dekana, a tek danas se reagira.

„Tek danas reagiraju zbog preskakanja reda u cijepljenju rektora Borasa, jer nakon toga on više ne postoji”, zaključio je Hajdaš Dončić.

Maja Grba Bujević u ime Kluba zastupnika HDZ-a rekla je da ovoga mjeseca u Hrvatsku stiže 154.000 doza Astra Zeneca cjepiva, uvjeravajući u  njegovu djelotvornost.

„Djelotvornost tog cjepiva je oko 60 posto, ali uz interval do druge doze koji je duži djelotvornost je čak 80 posto. Procijepljene osobe neće razviti niti blage simptome, a djelotvornost u sprečavanju teških oblika bolesti i smrti je 100 posto”, istaknula je.

Astra Zeneca je cjepivo jednako je učinkovito za mlađe i starije dobne skupine. „Najlošija je odluka odgađati cijepljenje protiv covida-19”, poručila je Grba Bujević.

Silvano Hrelja (Klub zastupnika HSS-a i HSU-a) istaknuo je da su nam u pandemiji koronavirusa potrebni brojevi, rokovi i planovi kako bismo znali kada će se popuštati mjere.

„Što se događa, zar više ne slušamo struku i ne pratimo broj zaraženih i postotke već uspoređujemo mjere s drugima”, pitao je Hrelja.

Komentiraj