SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ 2020.: ‘Orbánova pješadija lagano ulazi u Hrvatsku, teritorij se osvaja energetikom i hranom’

Objavljeno u Nacionalu br. 1154, 05. lipanj 2020.

Potpredsjednik Sabora i ministar prometa u vladi Zorana Milanovića otkriva zašto je uvjeren u pobjedu SDP-a na parlamentarnim izborima, koje su Plenkovićeve sličnosti s Orbánom i Vučićem i zašto izvoz naše nafte u Mađarsku smatra dokazom da smo izgubili energetski suverenitet

Iako službena kampanja za parlamentarne izbore počinje 18. lipnja, pretkampanja je krenula žestoko, a tradicionalno je začinjena spektakularnim uhićenjima političara i gospodarstvenika optuženih za korupciju, trgovanje utjecajem i zloporabu položaja i ovlasti. Počinje i tučnjava za prolazna mjesta na izbornim listama, na kojima u pravilu završavaju miljenici predsjednika stranaka.

O tim je temama tjednik Nacional razgovarao sa Sinišom Hajdašem Dončićem, potpredsjednikom Sabora, bivšim ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture u vladi Zorana Milanovića i bivšim krapinsko-zagorskim županom. Hajdaš Dončić je, baš kao i Miroslav Škoro, doktor ekonomskih znanosti koji je u međuvremenu postao docent i politika mu nije jedini posao. Osim što je saborski zastupnik, od 2003. predaje na sveučilištu i objavljuje znanstvene radove.

NACIONAL: Kako komentirate posljednja spektakularna uhićenja: Ane Karamarko, šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, bivše kraljice Knina Josipe Rimac, državne tajnice u Ministarstvu uprave i gradonačelnice Gračaca Nataše Trubić, ukupno 13 državnih dužnosnika i gospodarstvenika? Je li to obračun s unutarstranačkim oponentima, igrokaz za birače kako bi se pokazalo da se ova Vlada bori protiv korupcije u vlastitim redovima ili je pravosuđe iznenada profunkcioniralo?

Sve pomalo, ali je najbitnije to da kod svih uhićenika postoji zajednička poveznica – članska iskaznica HDZ-a. I to naši građani moraju znati i prepoznati. HDZ-u korupcija kao da je upisana u genetski kod, koji god predsjednik vodi tu stranku ona je prožeta korupcijom, stalno se vode postupci, gledamo privođenja, no nažalost rijetko dočekamo sudski epilog.

NACIONAL: Predsjednik Milanović je proslavu Dana državnosti 30. svibnja proglasio privatlukom i predizbornim skupom HDZ-a i rekao da taj datum ne priznaje kao Dan državnosti. Je li imao pravo, kako to komentirate?

U potpunosti se slažem s predsjednikom Republike da datum koji je izabran za praznik koji se zove Dan državnosti nije najbolji i faktografski on je tu u pravu. Ako tome pridodamo i način na koji je taj datum zadnjim izmjenama zakona ponovno uveden u kalendar državnih praznika, mislim na tijesnu većinu koju su sačinjavali politički žetončići, jasno je da se do toga nije došlo nacionalnim konsenzusom nego politikantstvom HDZ-a koji, ne uspijevajući riješiti ključne društvene i ekonomske probleme, igra na sentiment svojih birača, a pritom izaziva daljnje podjele u društvu. Oko praznika u kolovozu recimo, Dana pobjede, nema nikakvih sporova i oko toga je postignut sveopći konsenzus. Tako bi trebalo biti oko svih državnih praznika, dogovorom, a ne na silu. Mislim da Republika Hrvatska zaslužuje da ima svoj dan državnosti koji će svi prihvatiti, a ne samo jedan dio političkog spektra.

NACIONAL: U povodu Dana oružanih snaga sjetili ste se osnivanja Zbora narodne garde, vi ste 1991. bili na tom osnivanju na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu i nosili ste transparent na kojem je pisalo Zabok, s čime se niste hvalili u javnosti. Kako komentirate činjenicu da su premijer i predsjednik sudjelovali na odvojenim svečanostima i da se premijer nije odazvao na prijem organiziran tim povodom na Pantovčaku?

Bila su to turbulentna i za Hrvatsku važna vremena kojih se uvijek treba prisjetiti, a posebno onih ljudi koji su položili svoju žrtvu za slobodu. Što se tiče svečanosti i državnog vrha, upravo to bi i trebala biti vodilja – odavanje počasti onima koji su položili svoje živote i dali svoju mladost za obranu Hrvatske, a ne da dnevnopolitička sukobljavanja zasjene takve događaje. Naravno, ako se radi o protokolarnim razlozima i to treba razumjeti, ali ako se radi o namjernoj provokaciji, to treba izbjegavati u tim trenucima.

NACIONAL: Nacional je tekstom o Memorandumu koji je omogućio izvoz hrvatske nafte na preradu u Mađarsku i Slovačku uzburkao političku scenu i uzdrmao Vladu, osobito ministra Tomislava Ćorića. Je li moguće da premijer, kao što tvrdi Ćorić, o tome nije ništa znao?

Iskreno govoreći, mislim da je to točno jer je Plenković apsolutno neupućen u gospodarske teme, osim za vanjsku politiku. Njemu je ekonomija apsolutno strana. Osim toga, očito je da Plenković nije upravljao procesima u Vladi. Kako je moguće da 15 ministara mora otići zbog sumnje na korupciju, a da ih je ukupno promijenio 18? No ovdje se prvenstveno postavlja pitanje ministra Ćorića i njegove nekompetentnosti koja je posljednjih dana izašla u prvi plan, jer kao ministar nije znao odgovoriti ni na jedno pitanje iz svog resora. On nije znao objasniti kako se to Hrvatskoj isplati domaću naftu transportirati u Slovačku i Mađarsku, dok rafinerije u Sisku i Rijeci propadaju. Ključno je to da je ovo dokaz kako Hrvatska nema energetski suverenitet koji uz proizvodnju hrane i digitalni suverenitet predstavlja imperativ 21. stoljeća. I još jedna važna činjenica nije dovoljno istaknuta u hrvatskim medijima, a to je da je cijena goriva u Mađarskoj daleko niža. Isto gorivo koje je u Hrvatskoj plaćamo 8,99 kuna, u Mađarskoj stoji 7,23 kune po litri. Na razini prosječnog kućanstva radi se o uštedi od dvije do tri tisuće kuna godišnje samo na trošku rezervoara. A to je bolje od bilo kakve porezne reforme. Tu je uštedu svojim građanima Viktor Orbán omogućio, a Plenković nije. Zbog visoke marže MOL-a, hrvatski građani plaćaju tu razliku u cijeni. Da ovo nije tehnička vlada, nema nikakve sumnje da bi SDP i opozicija tražili opoziv ne samo ministra Ćorića, već i premijera Plenkovića.

‘Postavlja se pitanje ministra Ćorića i njegove nekompetentnosti. Nije znao objasniti kako se to Hrvatskoj isplati domaću naftu transportirati u Slovačku i Mađarsku, dok rafinerije u Sisku i Rijeci propadaju’

NACIONAL: Braneći se od pitanja novinara, ministar Ćorić izlanuo je da je upoznat s njihovom komunikacijom u zatvorenim grupama na društvenim mrežama. Kasnije su objasnili da je tu grupu osnovao navodno Marko Milić, glasnogovornik Vlade. Ipak, nije li skandalozno da Vlada prati privatnu komunikaciju novinara?

Ne čudi me da to rade. Nisu li u doba epidemije pokušali nametnuti zakon koji bi omogućio praćenje onih koji krše samoizolaciju? To je apsolutno narušavanje ljudskih prava. No očito je da oni imaju kanale kojima prate novinare. Ovo je ugroza ne samo medijskih sloboda, već i građanskih. Za ovakvu izjavu ministar u svakoj demokratskoj zemlji morao bi dati ostavku. To je sramotno.

NACIONAL: Je li taj sporazum s MOL-om veleizdaja, kako je rekao Davor Bernardić?

Ovo je izdaja, iako ima i elemenata veleizdaje. Evidentno je da MOL, još od Sanaderove ere, od Ine radi svoju podružnicu. Po prvom, Račanovom sporazumu s MOL-om Ina je imala ekskluzivno pravo na razvoj mreže benzinskih postaja u jugoistočnom dijelu Europe, a MOL sada gradi svoje u zemljama u okruženju, osobito u Sloveniji. Tako Orbánova pješadija lagano ulazi u regiju i u Hrvatsku i ne čudi me da pokazuje karte Velike Mađarske. Danas se teritoriji ne osvajaju vojskom, već energetikom i hranom. Očekujem da će uskoro mađarski tajkuni početi kupovati zemlju u Baranji. A u medije su već ionako ušli svojim kapitalom. Tako se na perfidan način preuzima hrvatski suverenitet. Zar nije čudno da premijer na onu objavu karte Velike Mađarske nije ni trznuo? A na Vučićeve izjave odmah se pišu demarši i diže se, figurativno „bataljun vojske“.

NACIONAL: Kad smo već kod Orbána, Plenkovićeva vlada ima odlične odnose s njim i podržava ga čak i onda kada ga Europska pučka stranka želi izbaciti iz svojih redova, a EU komisija sankcionirati aktivacijom članka 7. Tu ima puno elemenata vanjske politike, o čemu je premijer sigurno bio informiran.

Ono što je napravio ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je dugo u diplomaciji i bio je hrvatski veleposlanik u Mađarskoj sramota je za nacionalnu državu. Da recitira pjesmice i govori „Brat uz brata, Mađar uz Hrvata“. Ako tako nastave, da se malo našalim, doći će vrijeme da bana Jelačića opet okrenemo prema sjeveru. Osim toga, građani nisu glupi i shvaćaju što se događa i uvjeren sam da bi ova afera HDZ mogla koštati izbora. Za dobro nacije nužno je da ih se konačno makne s vlasti. Njihova teza je: država to je HDZ. Kada shvaćaju da gube izbore, oni uništavaju institucije. Oni bi trebali biti barem dva mandata u opoziciji kako bi promijenili svoj mentalni sklop.

NACIONAL: Premijer je bombastično najavio pomoć EU-a u iznosu od 10 milijardi eura. Ima li tu njegove zasluge i igra li u toj priči činjenica da je Hrvatska predsjedala Europskim vijećem posljednjih pet mjeseci?

Bugarska će dobiti skoro isto toliko. Naime, zbog pritiska prije svega Španjolske, Italije i Grčke, turističkih zemalja i takozvanog Sjevera, zemlje uplatiteljice pristale su na takvo rješenje. Tu nema osobite Plenkovićeve zasluge, iako se mora priznati pošteno i objektivno da on jako dobro kotira u krugovima Europske pučke stranke, čija je članica i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Ja sam pročitao taj dokument koji treba usvojiti Europsko vijeće. To je teorijsko-statistički materijal u kojem se radi o klasterizaciji gospodarskih grana i koeficijentima. Prema analizi EU-a shvatilo se da će najviše stradati turizam, transport i uslužne djelatnosti i kada su to podijelili s udjelom turizma u BDP-u svake države, ispalo je da je Hrvatska gotovo na vrhu, odnosno među onima koje najviše ovise o turizmu – čak preko 20% BDP-a. Upravo zbog takve izloženosti turizmu naš je koeficijent visok i možemo dobiti tih 10 milijardi eura, većinom kroz grantove koji su bespovratni. Plenković ima dobre kontakte u visokoj politici, ali se u ovom slučaju za ništa osobito nije izborio. To je bila matematika.

NACIONAL: Plenković je propustio reći da koja god vlada bila na čelu Hrvatske od 2020., neće moći raditi s tim novcem što joj padne na pamet.

Točno, trebalo bi objasniti građanima da to nije novac koji će Hrvatska dobiti u proračun i raditi s njime što želi, već će ga moći povući kroz projekte koje pripremi kroz sljedeći europski semestar. Potrošnju tih sredstava će prvi put kontrolirati Europski parlament. To trebaju biti projekti koji ulaze u tzv. Green Deal, odnosno zelenu agendu EU-a. Htio bih istaknuti da sam Europejac i da doista mislim da je dobro da je Hrvatska kao malo gospodarstvo članica zajedničkog tržišta. Dobro je da je konačno pronađeno rješenje za pomoć najugroženijim članicama i da se taj novac neće tretirati kao dug nacionalnih država. Naime, za tih 750 milijardi eura zadužit će se Europska unija koja ima najviši kreditni rejting. Onda će od 2027. pronaći način na koji će taj novac vraćati, kroz poreze na štetne plinove i plastiku ili oporezivanje velikih korporacija u digitalnom svijetu poput Googlea i Facebooka.

NACIONAL: Napisane su stotine tekstova o korona-profiterstvu vladajućih koji su na brzinu raspisali izbore. Je li slučajno da to isto radi i Aleksandar Vučić i da će se u Srbiji održati izbori samo dva tjedna prije onih u Hrvatskoj?

Orban, Vučić, Plenković su za mene isti. Pripadaju istom desnom krilu Europske pučke stranke, primjenjuju iste metode i međusobno se štite. Osobito Orbán i Plenković.

NACIONAL: Je li Vlada zloupotrijebila Nacionalni krizni stožer koji je imao veliko povjerenje građana?

Apsolutno. Oni su taj Stožer politički upropastili. Radi se o vrhunskim stručnjacima epidemiolozima i nemam nikakav problem da su oni i članovi HDZ-a. To je njihovo građansko pravo. Međutim, imam problem s time da se nacionalna ugroza i europska kriza na tako jeftin i perfidan način instrumentalizirala u dnevnopolitičke svrhe. Kako je njima rasla popularnost, tako je premijer sve više sebe stavljao u prvi plan i onda na brzinu raspustio Sabor i raspisao izbore. Stožer je odradio dobar posao, međutim HDZ je jednim potezom prebrisao sve dobro što su ti ljudi radili. Žao mi je da oni nisu bili svjesni na koji način ih je HDZ zloupotrijebio. Isključivo zbog izbora došlo je do naglog popuštanja svih mjera, odjednom su mogući skupovi do 300 ljudi, a oni u samoizolaciji mogu na glasanje. To je opasno jer još uvijek ne znamo što je koronavirus. Nitko ne zna što će se događati u jesen. To je političko iskorištavanje epidemije za parlamentarne izbore.

NACIONAL: Je li se SDP doista stabilizirao nakon uspjeha na izborima za EU parlament i predsjednika države? Bili ste među „milanovićevcima“ i s ostalom trojicom članova predsjedništva, Peđom Grbinom, Mihaelom Zmajlovićem i Vedranom Babićem bili ste suspendirani sa svih stranačkih funkcija dvije godine. Kakav je vaš odnos s Bernardićem?

Situacija se smirila, od posljednjih izbora doista nema te podjele na Milanovićeve i Bernardićeve. Na listama će biti svi oni koji svojim imenom i prepoznatljivošću među biračima mogu doprinijeti pobjedi SDP-a. I Zmajlović i Grbin i ja. Kolega Babić jedini neće biti jer se vraća profesiji, odnosno arhitekturi. Što se tiče predsjednika stranke, smatram da svatko ima svoj proces političkog sazrijevanja i on je shvatio neke stvari koje je korigirao. Mislim da on ima veliku šansu da sastavi vladu. Kombinacija koju je primijenio na europskim izborima pokazala se uspješnom.

‘Sraz stranačkih vođa bit će neizvjestan. Plenković je dobar retoričar, ali Bernardić ima puno energije i volje. Bit će zanimljivo i kada vidimo kako će završiti prva sučeljavanja, moći ćemo to komentirati’

NACIONAL: Namjerno ste posljednji na listi u svojoj 3. izbornoj jedinici. Zašto?

Zato što smatram da nakon desetak godina bavljenja politikom, od vremena kad sam bio župan, treba provjeriti svoju poziciju među biračima. Da vidim žele li građani da i dalje zastupam njihove interese u Saboru. Mislim da je zdravo za svakog političara da se testira kroz preferencijalne glasove. To je moja odluka i nema nikakve veze s odnosom s predsjednikom stranke, s kojim u posljednje vrijeme imam vrlo korektan odnos.

NACIONAL: Mnogo će ovisiti o tome kako će izgledati okršaj Plenkovića i Bernardića jedan na jedan. Budući da je Bernardićev osobni rejting više nego skroman i javnost ga ne doživljava kao lidera, mnogi se unaprijed naslađuju time da će ga Plenković pojesti za doručak.

Ja nisam u to toliko siguran. Doduše, Plenković je u obrnutoj situaciji, on osobno stoji bolje od HDZ-a po rejtingu. No to ništa ne znači. SDP je još od vremena Račana uvijek nastupao kao tim jer ne želimo autokraciju. Iako su kao i sve predsjednike svih stranaka optuživali i Bernardića da je mali diktator. Plenković je dobar retoričar, ali Bernardić ima puno energije i volje. Bit će to zanimljiv sraz i tek kada vidimo kako će završiti prva sučeljavanja, moći ćemo to komentirati.

NACIONAL: Je li Bernardiću trebalo vrijeđanje Gordana Jandrokovića kojeg je nazvao rektalnim alpinistom. Nije li to mogao pristojnije reći?

Sto ljudi sto ćudi. U političkoj bitki sve je dopušteno, ali to ovisi o osobnosti. Ja bih to vjerojatno drugačije rekao, ali svatko ima pravo na svoj izričaj. Nekad se sve stvari mogu izgovoriti i tako da ne zvuče uvredljivo.

NACIONAL: Predsjednik Milanović šokirao je javnost rekavši da razmišlja o tome da ne izađe na izbore kako bi demonstrirao svoju apsolutnu neutralnost. Čini se da ima puno vremena na Pantovčaku za takve intelektualne akrobacije. Je li mu trebala takva izjava koju je drugi put i elaborirao jer među onima koji ne izlaze na izbore ima najviše razočaranih birača ljevice i centra koji su njega doveli na vlast?

Mislim da je bilo dovoljno istaknuti da će biti neutralan tijekom kampanje i da nikoga neće favorizirati. Poznato je da je on veliki erudit i puno čita literaturu iz britanske politike. Ali ovo je Hrvatska u kojoj je veliki postotak apstinenata i zato bi predsjednik svojim primjerom trebao pozivati građane da iskoriste svoje biračko pravo. Što se tiče Milanovićeve neutralnosti, očekujem da će se strogo držati svojih ustavnih ovlasti i neće raditi cirkuse kao što je radila Kolinda Grabar-Kitarović s primanjem zastupnika različitih političkih stranaka na Pantovčaku. Predsjednik Republike koji je direktno izabran, usprkos limitiranim ustavnim ovlastima, ima sav prostor koji može iskoristiti da bude glas građana ako to želi.

NACIONAL: Restart koalicija na čelu s SDP-om prošloga tjedna izašla je sa svojim izbornim programom. Tko ga je pisao, jeste li bili uključeni, koliko je on realan? Neki analitičar nedavno je napisao: Hrvatska je umorna od novih početaka.

U pisanje programa bili su uključeni predstavnici koalicijskih partnera HSS-a, GLAS-a, HSU-a i Snage. To su koordinirali Branko Grčić i Zvonimir Mršić, no svojim sugestijama i komentarima sudjelovali smo svi. Veliki akcent stavljen je na gospodarstvo, što je namjerno napravljeno jer svatko tko je realan zna kakvi su makroekonomski indikatori Hrvatske. Jasno je da će BDP pasti preko 10%, dok će zaduženost narasti na blizu 100% s novim zaduživanjima i korona-obveznicama. Mi ćemo opet naslijediti recesiju i trebat će nam najmanje tri godine mukotrpne borbe da se vratimo na BDP iz 2019. Po mojoj procjeni, s dugovima koje još moramo refinancirati nedostajat će nam oko 70 milijardi kuna. Država je od domaćih poslovnih banaka posudila novac uz 1% kamate. Tko je zaradio? Banke. Ministar financija Zdravko Marić napravio je grešku da nas odmah nije zadužio za 2 milijarde eura na eurotržištu, u vrijeme dok je novac bio jeftin, a kamate niske. Vidjet ćemo po kojoj kamatnoj stopi ćemo se morati zadužiti u devetom ili desetom mjesecu.

NACIONAL: Jedna od glavnih točaka programa je obnova Zagreba i donošenje Zakona o obnovi jer on nije donesen u roku dva mjeseca, dok u glavnom gradu vlada kaos oko procjena štete. Može li se taj zakon donijeti u hitnoj proceduri?

Sramota je da Zakon o obnovi nije donesen. Kao što znate, SDP se bunio protiv toga, a posebno je na tome inzistirao kolega Gordan Maras na posljednjoj sjednici Sabora. Smatram da je nedopustivo da se raspisuju izbori, a da taj zakon nije donesen. Očito se radi o sukobu koalicijskih partnera Andreja Plenkovića i Milana Bandića s jedne strane i HNS-a s druge jer se ne mogu dogovoriti o podjeli kolača prilikom obnove grada, što je na štetu javnog interesa. I zato je upravo brzo donošenje tog zakona, uz sudjelovanje struke, jedan od prioriteta buduće vlade na čelu s SDP-om.

NACIONAL: Ali u Zagrebu puno bolje kotiraju manje lijeve stranke nego SDP, iako se Maras trudi biti jako vidljiv.

Treba odati priznanje tim manjim opozicijskim strankama u Gradu Zagrebu kao što su Zagreb je naš, Možemo i Radnička fronta koji su bili najaktivniji i najvidljiviji. Oni su bili puno bučniji od lokalnog SDP-a. Svojim aktivizmom te su stranke sigurno zadobile više simpatija i ja ih vidim kao partnere u budućoj koalicijskoj vladi ljevice i lijevog centra. Oni imaju šansu da osvoje dva do tri zastupnika u nekoliko zagrebačkih jedinica. Svjestan sam da su te stranke nastale zbog nezadovoljstva SDP-om, ali ti procesi se događaju i u Španjolskoj, Grčkoj, Portugalu. No te nove, ljevije stranke obično na kraju koaliraju s mainstream socijaldemokratskim strankama.

‘Nacionalni stožer odradio je dobar posao, međutim HDZ je jednim potezom prebrisao sve dobro što su ti ljudi radili. Žao mi je da oni nisu bili svjesni na koji način ih je HDZ zloupotrijebio’

NACIONAL: Uoči ovih parlamentarnih izbora dogodile su se komemoracije u Jasenovcu i na Bleiburgu koje uvijek izazivaju ideološke prijepore. Plenković tvrdi da je antifašist, ali pet godina nije imao snage zabraniti upotrebu ustaškog znakovlja i pozdrava u javnosti. No zašto to nije učinila Milanovićeva vlada koja je imala dvotrećinsku većinu u Saboru?

Iskreno, žao mi je što nismo. Nismo se time bavili jer su nas zaskočili drugi prioriteti, poput rješavanja gospodarske krize. Imali smo tu mogućnost, ali smo to nažalost propustili učiniti. S takvom većinom mogli smo napraviti reviziju svih udruga i zakonom odrediti da nijedna u svojoj registraciji ne smije imati ustaške i fašističke insignije ni pozdrave. To namjeravamo ispraviti nakon što dobijemo ove izbore, a takve smo promjene već inicirali i u Saboru i istupima u javnosti. Mislim da nema više povratka ako uspijemo osvojiti većinu u Hrvatskoj.

NACIONAL: Ide vam na ruku da je nastala velika gužva na desnici. Je li moguća koalicija SDP-a s Domovinskim pokretom Miroslava Škore? Neki njegovi članovi nisu to sasvim odbacili.

Da, gužva je na desnici, no pitanje je koliko će Škorin Domovinski pokret doista osvojiti. Mislim da će se ti glasovi prilično disperzirati i da će si Most, Škoro i HDZ međusobno uzimati glasove. No što se tiče koalicije Škore i SDP-a, nisam čuo za tu tezu. Ali to uopće nije za razmatranje. Kao ni koalicija s Mostom kojem je Beljak, u svom stilu, neformalno i brzopleto spomenuo suradnju. Most je dva puta prevario SDP. Prevario bi nas i treći put, to su isti ljudi.

NACIONAL: Što će se dogoditi ako doista dođe do koalicije Plenkovića i Škore, u čijoj je koaliciji krajnja desnica. Nije li u tom slučaju bolja velika koalicija HDZ-a i SDP-a za spas Hrvatske?

Nadam se da se taj scenarij formiranja vlade uz pomoć krajnje desnice neće dogoditi jer bi to bilo razorno za Hrvatsku. No SDP ni u takvoj situaciji ne bi smio pristati na koaliciju s HDZ-om jer nismo u ratu i ne treba nam vlada nacionalnog spasa. Bilo bi to političko samoubojstvo za SDP. Zato treba raditi na okupljanju građanske Hrvatske kao što je to napravio Milanović na predsjedničkim izborima.

Komentiraj