Sindrom trkačkog koljena potrebno je liječiti istezanjem i vježbama snage

Pixsell/Matija Habljak

Sportaši će sindrom trkačkog koljena i iliotibijalnog traka (ITBS) osjetit kao bol na vanjskoj strani koljena koja se obično javlja tijekom ili neposredno poslije trčanja. Za oporavak od napora se preporučuje odmor, vježbe snage i posebne vježbe istezanja, koje možete pogledati ovdje.

Odmor i smanjenje aktivnosti će učinkovito smanjiti bol, ne samo kod sportaša, već kod svih osoba koje mogu patiti od ovog sindroma. Preopterećenosti lateralne muskulature noge uzrokuje upalu, koja može biti osjetna i na dodir. Primjena terapije ledom ili pripravcima, koji hlade zglobove i mišiće je preporučljiva kao jedna od prvih mjera u tretmanu.

Kad bol nestane, nemojte odmah početi trenirati ili se previše kretati, jer će rezultat toga biti vraćanje prijašnjeg stanja.

Istezanje i opuštanje muskulature se preporučuje izvoditi više put dnevno. Vježbe sa stolcem i elastičnim trakama su vrlo učinkovite. Nakon što se vratite vašim aktivnostima nužno je u program treninga ili oporavka uvrstiti odgovarajuće vježbe snage i jačanja nogu.

Komentiraj