SINDIKATI “Vlada mijenja mirovinski zakon zbog obveza prema EK”

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predstavnici sindikata jutros su se sastali s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem, s kojim su razgovarali o prijedlogu mirovinske reforme. Nakon sastanka, ministar je bio zadovoljan dogovorenim, a zadovoljni su bili i predstavnici sindikata.

“Mi smo se danas odazvali na razgovor, ministar nas je javno pozvao da želi razgovarati o tri teme, o kojima nije želio razgovarati prošli tjedan – o produženju radnog vijeka na 67 godina, o dodatnoj penalizaciji i o radnicima koji rano ulaze u svijet rada. O tome smo razgovarali danas, naravno da smo iznijeli stavove i razmišljanja”, rekao je Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Novosel je za srijedu zakazao brifing na kojemu će javnost informirati o stavovima sindikata, ali i najaviti buduće aktivnosti, jedna od kojih je i prosvjed.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako su danas prvi put dobili priliku ministru i njegovom timu iznijeti svoje stavove i kritike najavljenoj mirovinskoj reformi. “Ministar je na završetku svega uzeo na sebe obvezu da će o tome izvijestiti u Vladi i javiti imaju li oni kakvih prijedloga o kojima možemo nastaviti razgovore. Nisu se zalupila vrata kao prošli ponedjeljak, dapače, ministar je rekao da su spremni pregovarati oko nekih od tih modela”, rekao je Sever.

“Ono što je danas tijekom razgovora bio naš utisak, da u ovom trenutku ovo ministarstvo i ova Vlada mijenja mirovinski zakon ne toliko zbog budućnosti hrvatskih umirovljenika, njihovog socijalnog statusa i njihovog boljeg života u budućnosti, nego prema obavezama prema Europskoj komisiji i europskom semestru i to je ono što nije dobro. Na tome smo inzistirali danas, da se razumno počne razgovarati, ne projekcijama i statistikama, nego stvarnim životom i uvjetima u kojima hrvatski građani rade”, zaključio je Novosel.

Komentiraj