Spor između francuske vlade i sindikata mogao bi prerasti u nacionalni sukob zbog reformi predsjednika Emmanuela Macrona, upozorio je u četvrtak dugogodišnji sindikalni vođa.

Macronova vlada i sindikati spore se oko reforme državnih željeznica SNCF zbog čega su najavljeni dvodnevni štrajkovi svakih pet dana tijekom tri mjeseca.

Za razliku od prošle godine, kada su bili podijeljeni, sindikati su ovaj put sve složniji, rekao je Jean-Claude Mailly, vođa sindikata Force Ouvriere.

“Društveno ozračje se mijenja. Situacija je kao kada zrak postane malo presuh, najmanja iskra može izazvati požar”, rekao je na sastanku s novinarima.

Osim štrajkova SNCF-a, napetosti rastu i u manje istaknutim sporovima oko radnika u domovima za umirovljenike, smetlara, sveučilišne reforme, gubitka radnih mjesta u lancu supermarketa Carrefour i plaća pilota Air Francea.

Mailly, koji je na čelu trećeg najvećeg sindikata u zemlji od 2004., rekao je da ne postoje jamstva da će se protureformske snage udružiti.

Ali nespretan komentar vlade mogao bi ih ujediniti, upozorio je.

“Ako ne počne davati odgovore na pitanja koja nas zabrinjavaju, situacija će se pogoršati i u jednom trenutku nešto će se dogoditi, to je jasno”, rekao je.

Francuski sindikati više nemaju snagu kao prije da mogu mobilizirati radnike toliko da vlade budu prisiljene popustiti pred njihovim zahtjevima.

Ipak, ni sindikati niti vlada nisu zaboravili zadnji sukob zbog željeznica, što je dovelo do velikog štrajka 1995.

Promet je bio poremećen tri tjedna i naposljetku je premijer Alain Juppe morao popustiti i povući mjere, što je bio poraz od kojeg se nije oporavio.

Komentiraj