Patrik Macek/PIXSELL

Sindikati prosvjedovali protiv mirovinske reforme

Predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata u četvrtak su, uoči saborske rasprave o paketu zakona o mirovinskoj reformi, pozvali saborske zastupnike da ne podrže predloženu reformu.

Sindikati traže od Vlade da odustane od podizanja dobi za odlazak u starosnu i prijevremenu mirovinu te zakonski vrati dobnu granicu s predloženih 67 na 65, odnosno 60 godina života. Neprihvatljiv im je prijedlog da se već od 2027. dob za odlazak u starosnu mirovinu dugogodišnjih osiguranika sa sadašnjih 60 poveća na 61 godinu.

“Najgore je što se podiže dob za odlazak u mirovinu na 67 godina, i to u uvjetima u kojima radnici ne mogu raditi do 67 godina jer ih se poslodavci žele riješiti već s 55 godina”, rekao je za N1 Darko Šeperić, iz inicijative ‘Doživi mirovinu – I tebe se tiče’. Dodao je da traže i kažnjavanje poslodavaca koji ljude sustavno šalju u prijevremenu mirovinu.

“Ovo je tek početak naših akcija, pripremamo inicijativu za referendumi uskoro ćemo komunicirati javnosti referendumsko pitanje i pozvati građane da sami odluče o ovom pitanju jer ih se svih tiče”, najavio je.

Komentiraj