Sindikati pisali Plenkoviću: “Gdje je zapelo s predizbornim obećanjem HDZ-a o reguliranju rada trgovina nedjeljom?”

Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat trgovine Hrvatske uputili su u četvrtak otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem ga pitaju ‘gdje je zapelo’ s predizbornim obećanjem HDZ-a o reguliranju rada trgovina nedjeljom.

Podsjećaju da je Plenković tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2020. godine najavio neradnu nedjelju za radnice i radnike u trgovini, a potom je u Programu Vlade RH 2020.-2024. naveo da će se ‘regulirati rad trgovina nedjeljom te omogućiti radnicima da je provedu s obitelji’. Spomenuti sindikati te su poteze premijera pozdravili jer su bili na tragu njihovih dugogodišnjih zahtjeva.

“U razdoblju od izbora do danas više ste puta javno ponavljali da ćete svoje predizborno obećanje i ispuniti. Štoviše, najavljivali ste da će rješenje biti usvojeno na vrijeme da se počne primjenjivati s početkom 2022. godine. Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini zaista je izrađen ove godine te tijekom ljeta pušten u javnu raspravu putem e-savjetovanja. U njemu predloženo rješenje, koje je predviđalo zabranu rada trgovina nedjeljom uz izuzetak 16 nedjelja u godini, proizašlo je nakon opsežnih konzultacija s oba socijalna partnera, odnosno sa sindikatima i udrugama poslodavaca.

SSSH i STH taj su prijedlog podržali, i tijekom konzultacija i u javnoj raspravi. Istaknuli smo tada da, iako mnogi među nama iz opravdanih razloga moraju raditi i nedjeljom, rad trgovina na taj dan nije neophodan za funkcioniranje društva, niti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena ostalih radnika tijekom vikenda. Zamjenski dan odmora tijekom tjedna, na dan koji ostali članovi obitelji vjerojatno provode na poslu, u školi ili u vrtiću, radnicama i radnicima u trgovini ne može zamijeniti slobodnu nedjelju. Također, podsjetili smo i kako velika većina građana podržava regulaciju rada nedjeljom, kao što je pokazalo više istraživanja”, navodi se u otvorenom pismu.

Sindikati ističu da od najavljenih zakonskih izmjena nema ništa. “Gotovo dvije stotine tisuća radnica i radnika u trgovini stoga se opravdano pita: gdje je zapelo s donošenjem izmjena Zakona o trgovini? K tome, mnogi poslodavci su svoje planove rada za iduću godinu već prilagodili najavljenim izmjenama, pa je njihov neobjašnjeni izostanak neodgovoran i prema uvjetima poslovanja u zemlji. Je li Vaše predizborno obećanje zaista bilo samo predizborni trik, ili je u njemu bilo namjere da poslušate vlastite građane i donesete potrebne promjene?”, pitaju.

Predsjednika Vlade još su jednom pozvali da stane iza svojih riječi i kao odgovoran političar ispuni dano obećanje. “Nadamo se da ćete, u skladu sa svojim, vjerujemo, iskrenim uvjerenjem, postupiti na pravi način i u što kraćem roku omogućiti da se Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini pustiti u daljnju proceduru, kako bi se u Hrvatskoj ostvarile pozitivne promjene za radnike. U protivnom, još će se jednom pokazati kako je dojam važniji od sadržaja.”, zaključuje se u pismu kojeg su potpisali predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić i predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Komentiraj