Screenshot

Sindikati Petrokemije poslali otvoreno pismo Plenkoviću

Sindikat EKN Petrokemije, sindikat DEMOS – HUS Petrokemije i Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije u srijedu su uputili zajedničko otvoreno pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, kojeg Vam u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Prilikom Vašeg prošlogodišnjeg sastanka s Upravom i Nadzornim odborom Petrokemije d.d. u Kutini prisutnima ste izjavili kako će Vlada RH dugoročno riješiti problem poslovanja Petrokemije kroz restrukturiranje i dokapitalizaciju koji će se provesti do konca 2017. godine. Kao uvjet za to tražili ste suglasnost i podršku od predstavnika radnika u NO-u koji je prisustvovao sastanku. Tražili ste da ne bude nikakvih odstupanja od procesa koji je trebalo provesti kao niti bilo kakvog „podmetanja klipova“.

Suglasnost i podršku ste i dobili, a sindikati i branitelji ničime nisu doveli u pitanje bilo koji dio ovog složenog procesa premda se baš i nismo u potpunosti slagali sa baš svime što se događalo. U tom procesu i Uprava i NO Petrokemije odradili su sve što je bilo nužno da se proces privede kraju. Nadležna ministarstva i državna tijela uključena u proces odradili su svoj dio posla. Sindikati i branitelji surađivali su sa svima njima i razgovarali s najzainteresiranijim potencijalnim sudionicima dokapitalizacije potvrđujući svoju suglasnost i podršku. Nakon brojnih, ne baš uvijek opravdanih, produljenja pojedinih rokova došlo je do određenih kašnjenja koja ugrožavaju cijeli proces na što smo Vam ukazali dopisima od 05. i 23. siječnja ove godine.

Na žalost nakon svega stvari su negdje zastale bez nama poznatog razloga. Država kao vlasnik 80% dionica Petrokemije mora konačno donijeti odluku o načinu završetka ovog mukotrpnog procesa. Situacija u Petrokemiji je izuzetno ozbiljna i vremena za daljnje odgode više jednostavno nema. U pitanju nije samo Petrokemija nego i grad i županija kao i brojni drugi gospodarski subjekti povezani s poslovanjem Petrokemije. O utjecaju na hrvatsku poljoprivredu da i ne govorimo.

Očekujemo od Vas da, sukladno svojoj izjavi na gore spomenutom sastanku, u narednih 7 dana donesete potrebne odluke koje će osigurati uspješan završetak započetog procesa. Odluka je na Vladi RH, odnosno na Vama kao predsjedniku. Očekujemo da nas u istom roku primite na sastanak ili da ponovno posjetite Petrokemiju kako bismo razjasnili moguća nerazumijevanja.

Odluka da ne učinite ništa – također je odluka. U tom slučaju smatrajte našu suglasnost i podršku završenom”, stoji u pismu.

Komentiraj