FaH

SINDIKATI ODLUČILI: Prekid štrajka u osnovnim školama!

Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja objavilo je kako prekida štrajk u osnovnim školama!

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i dalje nastavlja štrajk te želi pregovore s premijerom Milanovićem i ministrom Lalovcem. Sindikat Preporod priopćio je da oni ostaju u štrajku do ispunjenja zahtjeva upućenog Vladi ili do donošenja odluke o prekidu štrajka od strane ostalih triju sindikata.

Prekinut je štrajk u osnovnim školama, a nastavlja se u srednjima, potvrdili su čelnici dvaju sindikata – Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja te čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Šprem je u razgovoru za Hinu kazala kako sindikat učitelja ne odustaje od svoje dugoročne borbe za poboljšanje položaj učitelja i cijelog sustava obrazovanja. “Mi nismo odustali, mi smo prekinuli štrajk. Učitelji su u ovom štrajku pokazali da mogu, štrajkali su u nadi da će im Vlada pokazati da ih cijeni. No, nažalost, jučer smo dobili pismo namjere koje je bilo samo obezvrijeđen papir koji je teško ponizio sve učitelje u sustavu i narušio dostojanstvo naše profesije”, naglasila je Šprem.

Dodala je kako su stoga danas štrajkali “ne više u nadi, već u obrani dostojanstva profesije”.

“Ne može nitko reći da je pobijedio sindikate, pobijedio učitelje, jer ta pobjeda bi bila gorka pobjeda. Sindikati i učitelji u osnovnim školama pokazali su odgovornost prema sebi, i ako ih nitko drugi ne zna cijeniti – cijenimo sami sebe”, istaknula je Šprem.

Šprem: Učitelji i ravnatelji bili izloženi pritiscima i prijetnjama

Potvrdila je kako su učitelji bili izloženi različitim vrstama pritiska zbog toga što je njihov posao rad s najmlađima.

“Štrajk se želi prelomiti preko pritisaka, i to različitih oblika pritiska”, kazala je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, upozorivši da je pravo na štrajka ustavno pravo te stoga pritisak nije korektan.

Osnovne škole najosjetljiviji su dio sustava obrazovanja i roditelji tu jače reagiraju jer su im djeca mala. “Tu je naša pozicija drukčija u odnosu na srednje škole i znanosti. Također, imali smo prijetnje i pritiske ravnatelja, prijetnje otkazima i to je definitivno nekorektno”, naglasila je.

Podsjeća i na sve izjave ministra znanosti obrazovanja i sporta Vedrana Mornara koje su, kaže, također išle kontra njihovog štrajka. “Prijetnje neopravdanim satima uplašile su djecu. Mislim da je ministar svojim izjavama htio slomiti štrajk na onima koji su najosjetljiviji, a to su učenici”, ocjenjuje Šprem.

Mihalinec: U srednjim školama štrajk se nastavlja

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec Hini je izjavio kako je njihovo članstvo danas odlučilo da nastavlja štrajka najmanje do ponedjeljka, a do tada očekuju poziv iz Vlade na pregovore.

“Ne želimo pregovarati i razgovarati s Mornarom jer on nema nikakve ovlasti, već isključivo s premijerom Zoranom Milanovićem ili ministrom financija Borisom Lalovcem”, poručio je Mihalinec.

Zahtjevi su i dalje isti, spremni smo razgovarati o rokovima primjene povećanja plaća u sustavu za 4 posto, dodao je. “Prihvatili smo stajalište Vlade da u proračunu za ovu godinu tih novaca nema, ali smo uvjereni da se mogu naći u proračunu za 2016. i ako utvrdimo takav sporazum, on će imati pravnu snagu i provodit će se. Tada to neće biti pitanje obećanja već stvarnog, čvrstog ugovora”, kazao je Mihalinec.

Mihalinec smatra kako je očito Sindikat hrvatskih učitelja, u kojem je velik broj učitelja i učiteljica koji rade s malom djecom, bio izložen ogromnom pritisku te je prekinuo štrajk. “Očito više nisu izdržali, ali od petka se štrajku solidarnosti priključuje Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske”, rekao je.

Taj je sindikat, koji također traži povećanje plaća od 4 posto, dodaje Mihalinec, od resorne ministrice Milanke Opačić dobio “još tragičnije pismo namjere i to ih je ponukalo da se priključe štrajku”.

Mihalinec napominje kako postoje naznake da će se solidarno ući u štrajk, ali htio govoriti o kojim se sindikatima radi.

Sanja Šprem: Uspjeli smo, hvala svima

Poruku članovima, koju prenosimo u cijelosti, napisala je predsjednica Sanja Šprem.

PORUKA ČLANOVIMA I ZAPOSLENICIMA U ŠKOLAMA

Poštovane kolegice i kolege, članovi Sindikata hrvatskih učitelja i svi vi koji ste sudjelovali u štrajku, prije svega htjela bih vam zahvaliti na ustrajnosti koju ste pokazali u obrani naših prava i našeg dostojanstva.

Izdržali smo pet dana u štrajku i naš štrajk bio je uspješan!

Pokazali smo okolini koliko je naša profesija marginalizirana, koliko smo materijalno, ali  i statusno degradirani. No, mi smo i ovaj put pokazali da bez obzira što nas ponekad ne znaju cijeniti drugi, kao npr. Vlada Republike Hrvatske, da mi znamo cijeniti  sebe i braniti svoju profesiju.

Zaustavili smo sustav, ukazali smo društvu na probleme u obrazovanju, pokazali jedinstvo – USPJELI SMO!

Nikada nemojte dozvoliti da argumenti poput opadanja broja sudionika u štrajku i ostali negativni komentari  umanje vrijednost onoga što smo pokazali.

Svjesna sam svih pritisaka na sudionike štrajka (prijetnje otkazima, omalovažavanje, evidentiranje zaposlenika koji su u štrajku, veću ili manju empatiju sredine i roditelja, izjave ministra o neopravdanim satima i tvrdnje da pravo na štrajk stavljamo ispred prava na obrazovanje …), no sve nas to nije pokolebalo i sve smo izdržali.

Svoje ustavno pravo na štrajk nismo koristili kako bi naštetili našim učenicima, već kako bi se izborili za svoje pravo i svojim primjerom pokazali djeci da je u životu važno boriti se za svoja prava  i svoje dostojanstvo. Tako  smo i ovaj put bili učitelji!

Do današnjeg dana štrajkali smo kako bi ostvarili svoje pravo i kako bi upozorili društvo na višegodišnje udare na materijalna prava zaposlenika škola, na položaj učitelja u društvu, na loše stanje u obrazovanju, štrajkali smo u nadi da će ova Vlada to prepoznati i ponuditi rješenje, a ne samo prazna obećanja.

Nakon višednevnog štrajka, nažalost, jučer smo doživjeli poniženje, naša profesija je doživjela udarac kakav si nijedna Vlada ne bi smjela dopustiti.  Zato današnji štrajk proglašavamo štrajkom za obranu dostojanstva!

Mogu nas podcjenjivati, mogu nas marginalizirati, mogu nam slati pisma namjere – „sramote“ svih vrsta … ali nam NAŠE DOSTOJANSTVO NIKADA I NITKO NE MOŽE ODUZETI!
Ponosna sam na sve sudionike štrajka i iskreno vam zahvaljujem, također zahvaljujem svima onima koji su podržali naš štrajk, našim roditeljima, učenicima koji su ove dane živjeli građanski odgoj i svim sindikatima koji su nam pružili potporu.

Na važnost obrazovanja upozorili su ovaj put  i mediji te im ovim putem zahvaljujem.
Veliko vijeće, kao nadležno tijelo, donijelo je odluku o prekidu štrajka.

Dostojanstveni  izlazimo iz štrajka iako ćemo još dugo pamtiti gorak okus pisma namjere  što nam je Vlada Republike Hrvatske jučer uručila kao čestitku prije Dana učitelja.

Na kraju vam svima poručujem: Ovo nije kraj, ovo je samo početak. Previše nas ima i previše smo jaki  da bismo  sumnjali u sebe. Nastavit ćemo i dalje s našim akcijama i ukazivati na probleme u obrazovnom sustavu te prozivati one koji su za to odgovorni. Ostanite spremni!
Uvjerena sam da ćemo i dalje imati vašu podršku jer se naš glas mora čuti.
Mi možemo od djeteta izgraditi čovjeka…mi možemo zaustaviti sustav…možemo ga i  moramo promijeniti. Naša snaga ste VI!

Danas još glasnije mogu reči – PONOSNA SAM ŠTO SAM UČITELJICA!
Vaša predsjednica
Sanja Šprem

Ribić: Zemlja je puna bedaka

Dva sata prije nego je Sindikat učitelja objavio da prekida štrajk, Ribić je Meda servisu kazao kako među članstvom provode referendum o tome jesu li za nastavak štrajka i večeras će bit poznati rezultati, odnosno prekida li se štrajk ili se nastavlja, kako siu i najavili, do ispunjenja zahtjeva. Za kaos u školama i zbunjene roditelje i djecu ima krivca, dodaje on.”Kriv je Zoran Milanović što nije zaustavio štrajk, zašto ga nije zaustavio dogovorom sa sindikatima? Bahati premijer nije ni sjeo s nama, a kamoli da je pokušao zaustaviti. On želi biti pobjednik, pobjednik tako da svi roditelji budu frustrirani onim što se događa, a onda preusmjeriti odgovornost na sindikate. Mislim da će roditelji na kraju shvatiti o čemu se tu radi”, rekao je sindikalist.

Ribić dodaje da je laž da tehnička valda ne može ispuniti zahtjeve sindikata. Tajmnig uoči izbora nismo odredili mi nego Zoran Milanović, a na primjedbe da zapravo iza njih stoji Tomislav Karamarko, ovako odgovara. “A čujte, zemlja je puna bedaka, što da vam kažem, puna je bedaka. Neću to ni komentirati”, zaključio je Vilim Ribić.

Komentiraj