Sindikati odbili ponudu o povećanju osnovice za 2 posto

Ivica Galovic/PIXSELL

Vlada je ponudila povećanje osnovice plaća za dva posto  od 1. siječnja i jedan posto od 1. srpnja, no sindikati su to glatko odbili jer to nikako ne zadovoljava potrebe zaposlenika  javnim službama, izvijestio je u četvrtak predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon pregovaračkog sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Upozorili smo da je to posljedica ekonomske politike koja stimulira sve samo ne javne službe, što je put upropaštavanja usluga koje se pružaju građanima – zdravstva, školstva, kulture i socijalne skrbi. To su sektori koji su itekako važni za kvalitetu života naših ljudi, a liječnici i medicinske sestre se iseljavaju, kao i djelatnici u školstvu koji to mogu, znanstvenici odlaze, rekao je Ribić novinarima.

Sve se manje govori o tome problemu, i predsjednica Republike  je o tome zašutjela, iako ga je s pravom otvorila kao najvažniji nacionalni problem, ističe Ribić.

Poručio je da plaće ne mogu rasti samo u gospodarstvu, već paralelno i razmjerno i u javnim službama, inače će radnici u gospodarstvu ostati bez usluga javnog sektora.

Na taj smo način argumentirali našu poziciju, s time da smo upozorili na ograničenja koja ima ekonomska politika, što dovodi do kataklizimičkih kretanja kao što su iseljavanje, ekonomska zagušenost i niske stope rasta.

Vlada realno projicira niske stope rasta, jer ima okvire koji dolaze iz Bruxellesa, i s time ne može riješiti ni jedan nacionalni problem. Među njima je i 700.000 ljudi koji ovise o plaćama javnog sektora, koje priskrbljuje 250.000 njegovih članova, dodao je.

Upitan što dalje, Ribić je rekao kako čekaju izračune Ministarstva financija, jer je ministar Zdravko Marić rekao da trebaju napraviti kalkulacije, pa će realnije stanje imati za 10-ak dana, kada će ih pozvati na novi sastanak.

Prema nekim izračunima, ponuđeno povećanje na osnovicu od 5000 kuna donijelo bi rast plaće za oko 100 kuna.

Komentiraj