SINDIKATI O POREZNOJ REFORMI: “Ovo je isključivo populistička mjera”

Sinadikalni čelnici u ponedjeljak su održali konferenciju za novinare na kojoj su komentirali četvrti krug porezne reforme. Smatraju da će ovakvom poreznom reformom najzadovoljniji biti poslodavci.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel napao je Vladu zbog mjera za mlade. “Ove Vladine demografske mjere neće donijeti učinak. Ovo je isključivo populistička mjera koja neće zaustaviti mlade da ne odlaze iz zemlje, a napravit će diskriminaciju radnika”, rekao je Novosel, kako prenosi Dnevnik.hr.

Pozvao je Vladu da poveća minimalnu plaću i da podigne neoporezivi dio plaće na 4370 kuna. Nada se da Sabor neće usvojiti ovakav Vladin prijedlog.

Sindikalist Krešimir Sever rekao je da Vlada vodi politiku koja podilazi poslodavcima pod svaku cijenu. “Zadovoljiti kapital, zadovoljiti profit, a radnicima što ostane, takva je porezna reforma”, rekao je Sever. Smatra i da zbog smanjivanja PDV-a neće doći do povećanja plaća, već će višak novaca poslodavci ostaviti kod sebe. “Neće se odraziti na cijene, niti na plaće”, poručio je.

Makroekonomist MHS-a Matija Kroflin kaže kako se radi o najlošijim poreznim promjenama koje ne daju poticaj za rješavanje najključnijih problema u Hrvatskoj. “Porezna reforma neće donijeti manje cijene i neće potaknuti potrošnju, niti će imati utjecaj na BDP”, smatra.

Mjeru za mlade, pak, nazvao je nepromišljenom. “”Ovaj krug poreznih promjena je najlošiji, ne nudi odgovore na trendove iseljavanja, niti rješava najgoruće hrvatske probleme, a iza ovih mjera čak ne vidim niti nekakav politički racio. To čak nisu niti predizborne mjere”, oštar je bio Kroflin.

Komentiraj