SINDIKATI NEZADOVOLJNI: Vladini pregovarači nisu došli na pregovore, Petrov najavio nastavak nakon 25. travnja

Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izrazio je u ponedjeljak žaljenje što se iz Vlade nisu odazvali njihovu pozivu na nastavak pregovora u zgradi Matice, a potpredsjednik Vlade Božo Petrov u pismu je potvrdio sindikalcima da će se pregovori nastaviti idućeg tjedna, od 25. travnja.

Od predstavnika šest resornih ministarstva pozivu na sastanak sa čelnicima šest sindikata javnih službi došao je samo pomoćnik ministra kulture, no on je odustao kad je vidio da je sam. To znači kako se unutar Vlade nisu iskoordinirali i obavijestili Ministarstvo kulture da ne misle doći na pregovore, rekao je Ribić novinarima.

“Djela, a ne riječi”

S obzirom da Vladini predstavnici nisu došli na sastanak, Ribić je poručio da su sindikati odgovorni i skrbe o teškoćama vezanim uz sporazum o povećanju plaća za šest posto zaposlenima u javnim i državnim službama, te izrazio spremnost na kompromis i socijalni dijalog.

To pokazuje da sindikati žele riješiti problem, dok se Vlada bavi drugim pitanjima, svojim unutarnjim odnosima i nesporazumima, ili nije svjesna težine problema, rekao je Ribić i podsjetio da Vlada već više od mjesec dana nije izradila protokol o pregovaranju, iako se na to obavezala, pa su to učinili sindikati i poslali prijedlog protokola u Vladu.

Sindikatima je u međuvremenu stiglo pismo potpredsjednika Petrova u kojem im najavljuje nastavak pregovora idućeg tjedna. Pismo je puno dobrih namjera i apstraktnih formulacija o važnosti socijalnog dijaloga, kazao je Ribić i citirao Goethea rekavši – “djela, a ne riječi”.

Upitan očekuje li i dalje dolazak premijera Tihomira Oreškovića na pregovore, Ribić je istaknuo kako je sindikatima jako važno da Orešković dođe na sastanak kako bi dobio uvid u težinu problema, jer nisu sigurni da su Vladini pregovarači toga svjesni. “Premijer ima financijaško iskustvo, pa ako ne može doći na sastanak onda šalje poruku da problem i nije tako velik – tužite nas i neka druga Vlada će vam to isplatiti”, kaže Ribić.

Sindikati za “srednje rješenje”

Po njegovim riječima, ako se pregovorima pristupi ozbiljno problemi se mogu riješti kroz tri do četiri pregovaračka sastanka, a sindikati, koji i dalje inzistiraju na rastu plaća, bili bi zadovoljni “nekim srednjim rješenjem” koje bi bilo dobro za članstvo i državu u cjelini.

Treba vidjeti koliko bi rast plaća za šest posto utjecao na rast BDP-a, a koliko na rast javnog duga i što je važnije, rekao je Ribić napomenuvši da su se o tom problemu konzultirali s relevantnim ekonomskim stručnjacima.

Na upit koliko će čekati prije nego što počnu dizati tužbe zbog neispunjavanja sporazuma, Ribić je rekao kako će to procijeniti na temelju financijske isplativosti. Nadam se da pravnu valjanost sporazuma nećemo morati provjeravati na sudu, dodao je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih su srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec nada se da će Orešković, Petrov i ministar financija Zdravko Marić odlučnije krenuti u rješavanje problema. Hrvatska nema vremena za besplodne rasprave i mislimo da premijer to treba presjeći, poručio je Mihalinec.

Komentiraj