SINDIKATI: “Nema sastanka s ministrom rada dok se ne donese odluka o referendumu”

Tri sindikalne središnjice u srijedu su u priopćenju naglasile kako se neće odazvati razgovoru s ministrom rada i socijalnog sustava Josipom Aladrovićem sve dok se ne donese odluka o referendumu “67 je previše”. Sastanak se trebao održati 22. kolovoza.

Priopćenje Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Matice hrvatskih sindikata u nastavku Vam prenosimo u cijelosti:

“Sindikalne središnjice – SSSH, NHS i MHS neće se odazvati pozivu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića na sastanak planiranog za 22. kolovoza radi “daljnjeg razvoja socijalnog dijaloga, međusobne suradnje i partnerstva”.

Preduvjet sastanku je rješenje ključnog spora u kojemu se već mjesecima nalazimo. Sve dok Hrvatski sabor ne donese odluku o raspisivanju referenduma temeljem inicijative 67 je previše, upitna je opredijeljenost Vlade RH za stvarni socijalni dijalog kroz koji bi, u suradnji s oba socijalna partnera, utvrđivala i provodila politike i mjere za održivi razvoj Hrvatske.

Naime, socijalni dijalog posljednjih godina svodi se na formu bez sadržaja, a stanje je dodatno zaoštreno 2018. godine oblikovanjem mirovinske reforme bez sindikata. Zbog toga se i pristupilo prikupljanju potpisa radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu. Bio je to razlog nepotpisivanja novog Sporazuma o osnivanju GSV-a, a Vladina protureformska kampanja za posljedicu je imala naš zahtjev za ostavkom, a potom i razrješenjem dužnosti, sada već bivšeg, ministra rada, te raskidanje starog Sporazuma o osnivanju GSV-a.

Iz ovoga je vidljivo kako se formalno istupanje reprezentativnih sindikalnih središnjica iz, ionako nefunkcionirajućeg socijalnog dijaloga, nije dogodilo preko noći, pa se preko noći ne može ni obnoviti”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj