Sindikati napuštaju GSV, oglasili se i iz HUP-a

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata i Matica hrvatskih sindikata na konferenciji za novinare u Zagrebu obratili su se povodom dvije teme – raskidanja sporazuma o GSV-u te zahtjeva za smjenom ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića.

Novinarima su podijelili i dopis koji je upućen na kabinet premijera Plenkovića. “U njemu se vrlo jasno traži od predsjednika Vlade da razriješi ministra Pavića fotelje ministra rada i mirovinskog sustava radi toga što je varao narod, i što je pritom zloupotrijebio i narodna sredstva, sredstva državnog proračuna za antikampanju protiv ove inicijative “67 je previše”, rekao je Krešimir Sever, kako javlja HRT.

Vilim Ribić rekao je da je mirovinski sustav onaj koji traži kompetentnoga čovjeka na njegovom čelu, a to po njima nije bio ni SDP-ov ministar Mirando Mrsić, kao što to, tvrde, nije ni Marko Pavić. Pavićevu ostavku, dodao je, tražili su da pošalju poruku hrvatskoj javnosti.

Mladen Novosel rekao je da je ministar Pavić kompromitirao socijalni dijalog u RH te da ga tri sindikalne središnjice s njim više ne mogu voditi.

Oglasili se predsjednik GSV-a i Hrvatska udruga poslodavaca

“Dijalog je preduvjet društvenog, socijalnog i ekonomskog napretka. Različita mišljenja dionika dio su procesa socijalnog dijaloga, ali potraga za zajedničkim rješenjem nikada ne smije prestati. U interesu je svih građana Republike Hrvatske da socijalni dijalog ne prestane jer on nema alternativu”, rekao je Ivan Mišetić, predsjednik GSV-a.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić rekao je kako socijalni dijalog u Hrvatskoj zasigurno ima prostora za poboljšanja. Dodao je kako se Hrvatska udruga poslodavaca za to itekako zalaže. Ipak, naglašava kako je potrebno razgovarati da bi se dijalog unaprijedio.

“Hrvatska treba biti zemlja uz bok naprednim europskim državama, a zaustavljanje rada GSV-a kao mjesta koje je krucijalno za socijalni dijalog ne smatramo potezom u interesu socijalnih partnera i građana”, rekao je Majetić.

Komentiraj