HINA / Tomislav PAVLEK

Sindikati Ine najavljuju prosvjede na Markovom trgu ako ih premijer ne primi

Predsjednik sindikata INAŠ Zdravko Mučnjak najavio je kako će tri Inina sindikata – INAŠ-Sindikat naftne djelatnosti, Samostalni sindikat EKN-a i Sindikat naftnog gospodarstva – organizirati prosvjede na Markovom trgu, ako ih premijer Andrej Plenković ne primi na sastanak najkasnije do 15. veljače, piše u subotu Novi list.

“Stožer će prosvjed organizirati s udrugama branitelja, što znači da on može biti čak i politički obojen, zbog čega je premijeru preporučljivo da radnicima Ine i javnosti odgovori na dva ključna pitanja koja smo mu postavili – kad će biti realizirana Vladina najava otkupa IniniH dionica od MOL-a, i kakva je Vladina strategija kad je u pitanju rafinerijsko poslovanje, pogotovo u Sisku”, rekao je Mučnjak.

“Kad bi gledali Sisak samo ekonomski, to je možda opravdana odluka, ali ona ima i socijalnu, političku, pravnu dimenziju, o čemu možemo razgovarati samo s Vladom”.

Na sastanku sa sindikatima u četvrtak, na kojem je bilo govora o sudbini Siska, sudjelovali su predsjednik uprave Zoltan Aldott i tri hrvatska člana uprave – Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer, kao i operativni direktor Bengt Oldsberg i direktor Rafinerije Sisak Damir Butković, koji su sindikatima dodatno obrazložili odluku o organizacijskim promjenama u Sisku.

Sindikati su zatražili da se radnike koje poslodavac namjerava proglasiti viškom rasporedi na druga slobodna radna mjesta. Na pitanje što bi s rafinerijom bilo nakon te tri godine, Mučnjak odgovara kako bi njeno pretvaranje u logistički centar, što je naručena analiza uprave pokazala kao najbolje rješenje, značilo smanjenje broja zaposlenih na samo 120 ljudi. Kad se broj zaposlenih već ove godine smanji za 40, u Sisku će ih biti 664.

“Nažalost, uprava još nije donijela ni odluku o nastavku modernizacije u Rijeci, sad ju najavljuje za lipanj. Na sastanku smo pitali, i dobili odgovor da bi tek u travnju ili svibnju trebalo biti poznato koliko je riječka investicija financijski teška, što će tek biti podloga za donošenje odluke o investiciji”, kaže Mučnjak.

Komentiraj