Matija Habljak/PIXSELL

Sindikati i Vlada sutra nastavljaju mirenje

U ponedjeljak je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan još jedan pokušaj mirenja Sindikata javnih službi i Vlade.

Sastanak je trajao nešto više od sat i pol vremena, a potom su pred novinare izašli ministar rada Marko Pavić i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Najavili su kako će novi, i finalni, krug mirenja biti održan sutra u 7:30 sati.

I dalje se mirimo i razgovaramo u dobroj vjeri, finalno mirenje je sutra u 7:30 sati”, rekao je ministar Pavić i dodao kako je danas ‘dogovoreno da će se i dalje dogovarati’, prenosi N1.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je da će sindikati obavijestiti poslodavca o štrajku koji će se održati u srijedu, 28. studenoga.

Na upit što će biti sa štrajkom najavljenim za srijedu, s obzirom da treba biti najavljen 48 sati ranije, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec odgovorio je kako nakon današnjeg sastanka ide obavijest poslodavcima o štrajku koji će se održati u srijedu, 28. studenoga.

Taj štrajk se može zaustaviti i obustaviti jedino ako sutra postignemo zadovoljavajući sporazum, istaknuo je Mihalinec. Na pitanje znači li to da ne vjeruju u mogućnost dogovora Mihalinec je odgovorio da moraju izvršiti sve obaveze kako bi štrajk bio zakonit, a upravo to i rade.

Prihvatili smo prijedlog Vlade da konflikt pokušamo riješiti još sutra, imamo vrijeme za konzultacije i vjerujem da ćemo sutra imati konačan odgovor, rekao je Mihalinec dodavši kako razumije zanimanje medija, ali ne može govoriti o pojedinostima.

Mogući štrajkovi svakih tjedan dana

“Štrajk je predviđen za srijedu, 28. studenoga. Slijedeći je, ne postignemo li u međuvremenu dogovor, 4. prosinca, nakon toga 13. prosinca i sve tako dok ne postignemo zadovoljavajući sporazum ili sporazum o politici plaća u javnim službama”, najavio je Mihalinec.

Upitan ima li pozitivniji dojam nakon današnjeg sastanka u odnosu na prošli tjedan, Mihalinec je odgovorio kako uvijek treba misliti pozitivno i raditi na postizanju kompromisa i rješenja kojim bi bar privremeno svi bili zadovoljni.

Na upit je li dolazak ministra financija Zdravka Marića na mirenje korak u tom smjeru, Mihalinec je rekao kako ministar financija sudjeluje u procesu mirenja cijelo vrijeme a, s obzirom na predstojeće konzultacije, vjeruje da je Vlada ozbiljno shvatila sadašnju situaciju.

Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, no Vlada im je dosad nudila samo povećanje od tri posto, tvrdeći da je to maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti.

Tijekom postupka mirenja neslužbeno su se pronijele špekulacije da bi osnovica mogla ipak porasti više, ali u dvije etape. Sindikati su potvrdili da bi pristali na povećanje osnovice za tri posto od 1. siječnja i još tri posto od 1. srpnja.

Topolnjak: Od Vlade očekujemo pristojnu ponudu”

Uoči sastanka predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak izjavio je da od Vlade očekuju pristojnu ponudu, koja neće biti manja od minimalnih zahtjeva sindikata.

Odgovarajući na pitanje bi li sindikati pristali na isplatu povećane osnovice u dvije etape, Toplonjak je odgovorio potvrdno – svjesni su da Vlada od 1. siječnja ne može ponuditi više pa bi pristali na isplatu povećanja osnovice za tri posto od 1. siječnja i minimalno još tri posto od 1. srpnja. Čut ćemo što će reći Vlada, dodao je.

Upitan o pripremama za štrajk, Topolnjak je potvrdio da su one u tijeku te da su sindikalni povjerenici dobili naputke ali dogovoreno je da se s time ne izlazi u javnost tako dugo dok mirenje ne završi.

Podsjetimo, ministar Marko Pavić i predstavnici sindikata javih službi postupak mirenja su počeli u četvrtak, a nakon dvosatnog sastanka izjavili su samo da se proces nastavlja u ponedjeljak.

Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, no Vlada im nudi povećanje od tri posto, tvrdeći da je to maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti.

Sindikati su to odbili i najavili štrajk u svim javnim službama, koji bi trebao početi u srijedu, 28. studenoga, i održavati se svakog tjedna po jedan dan sve do ispunjenja zahtjeva.

TOPOLNJAK “Od Vlade očekujemo pristojnu ponudu”

Komentiraj