Sindikati i Stožer za obranu Uljanika u Zagrebu

HINA/ Miljenko KLEPAC

Predstavnici sindikata koji djeluju u pulskom Uljaniku i Stožera za obranu Uljanika od ministra gospodarstva Darka Horvata s kojim će se u srijedu sastati u Zagrebu očekuju odgovore o sudbini pulskog brodogradilišta i traže da Vlada predloži svoje članove u upravljačka tijela i Nadzorni odbor.

“Ne znam s kim ćemo danas razgovarati, no jedno je sigurno – tražimo odgovore, a ne razgovor. Stoga očekujem da na sastanku bude nazočan ministar gospodarstva Darko Horvat koji nam jedini uz premijera Plenkovića može dati potvrdne odgovore,” izjavio je telefonom za Hinu na putu za Zagreb povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača. Dodao je da ako na sastanku ne bude ministra Horvata, put u Zagreb će biti uzaludan.

“Vlada mora konačno odlučiti hoće li brodogradnju u Hrvatskoj ili neće i od toga mora početi djelovati. Sudbina Uljanika i  njegovih radnika je prevažna za nas, ali i za Hrvatsku da bi dalje prebacivali odgovornost jedni na druge. Očekujemo i tražimo od Vlade Republike Hrvatske da Skupštini Društva predloži svoje članove u upravljačka tijela i Nadzorni odbor kako bi neposredno pratila provođenje programa restrukturiranja,” poručio je Kutlača.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je prijepodne uoči sjednice užeg kabineta Vlade da će u 13 sati održati sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz Pule o situaciji u Uljaniku. Ponovio je da se za Uljanik traži program restrukturiranja u skladu sa smjernicama Europske komisije te da je želja i dalje ista: oba brodogradilišta, Uljanik i 3. maj, osposobiti za funkcioniranje na tržišnim načelima. Potvdio je da je Darko Končar formalno i dalje strateški partner.

Predstavnici Stožera za obranu brodogradnje Uljanik i sindikata jučer su razgovarali s Končarom o njegovim planovima s Uljanikom i prenijeli novinarima da bi on “htio da u tom projektu zajednički s vlasničkim udjelima sudjeluju i zainteresirani radnici, ali i država”.

Iz Uljanika su u utorak izvijestili da im je blokiran račun i da su u tijeku pregovori o njegovu deblokiranju, a sindikalisti su najavili prosvjed i štrajk ako ne bude plaće za rujan. Horvat je jučer rekao da rujanske plaće nisu osiguranje, ali kako kako postoji “blaga perspektiva, koja sada nije kristalno jasna” da će biti, a ministar finacija Zdravko Marić je danas rekao da nema tome što dodati te da nije stvar u novcu, već je li nešto moguće i zakonito.

Od početka rujna naručitelji su otkazali Uljaniku pet novogradnji.

Komentiraj