Sindikati Croatia Airlinesa uložili su danas žalbu Vrhovnom sudu na odluku o zabrani štrajka u zrakoplovnoj tvrtki, izvijestila je televizija N1.

Podsjetimo, Županijski sud u Zagrebu prošli tjedan zabranio je štrajk kojeg je najavila ORCA obrazlažući da sindikati nisu pregovarali s poslodavcem u dobroj vjeri te nisu željeli spor rješiti mirnim putem.

U obrazloženju odluke stajalo je da sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda. Da je tuženik imao stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, sud zaključuje da bi nastavio pregovore nakon odustanka u studenom 2017. koji je uslijedio nakon otkazanog štrajka najavljenog te godine budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018. godine, stajalo je u obrazloženju.

Navodilo se i da je uprava nakon isteka starog kolektivnog ugovora 31. prosinca 2016. nastavila ga provoditi i ispunjavati sva prava radnika koja su bila ugovorena tim ugovorom. Ujedno potpisana je promemorija, sklopljena između uprave i sindikata, u kolovozu 2017., kada su radnici u cijelosti prihvatili isplatu i provođenje svih prava iz kolektivnog ugovora koji je prestao važiti.

Stoga Sud zaključuje da sindikat svojim postupanjem nije omogućio sklapanje novog kolektivnog ugovora budući da nije postupao u dobroj vjeri, a najavljena industrijska akcija – štrajk, najavljena za 8. kolovoza 2018., utvrđena je nazakonitom. Sindikatu se zabranjuje organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 8. kolovoza, navodi se u odluci suda, stajalo je u odluci Županijskog suda na koji su sindikati uložili žalbu Vrhovnom sudu.

Komentiraj