Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske ocijenio je u petak da Vlada plasiranjem informacija u medije, a potom njihovim demantiranjem, želi izbaciti plaćenu stanku iz osmosatnog radnog vremena.

Nakon što je potpredsjednik Vlade Božo Petrov ustvrdio kako je priča o devetosatnom radnom vremenu “čista medijska insinuacija” o kojoj se uopće nije raspravljalo, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović je na N1 televiziji rekla kako sadašnja pauza od 30 minuta ne bi trebala biti uključena u osmosatno radno vrijeme. Tako ispada da Vlada možda ne raspravlja o devetosatnom radnom vremenu, ali zato njezina ministrica razmišlja o osamipolsatnom, priopćio je sindikat.

Takvi istupi Vladinih dužnosnika govore u prilog postojanja politike koja prvo plasira, a zatim demantira informacije “sugovornika iz Vlade bliskog glavnom pregovaraču Boži Petrovu”, da bi naposlijetku ponudila kompromisno rješenje, što samo potvrđuje da Vlada ili Most otpočetka želi izbaciti plaćenu stanku iz osmosatnog radnog vremena.

“Taktika je sljedeća: socijalnim partnerima zaprijetimo devetosatnim radnim vremenom, a zatim ih umirimo osamipolsatnim i time postignemo cilj – iz radnog vremena izbacimo plaćenu stanku”, navodi sindikat.

Zato sindikati tijekom pregovora s Petrovom trebaju voditi računa o tome kako je ono o čemu se ne pregovara, ali mediji o tome pišu, podjednako Vladina politika, kao i ono o čemu se pregovara. Možda bi stoga, nakon pregovoračkog sastanka sljedećeg tjedna, sindikalni predstavnici trebali održati sastanak s novinarima, kako bi saznali o čemu se zapravo pregovara, odnosno što im je Vladina strana prešutila, ali će o tome čitati u sutrašnjim novinama. kaže se u priopćenju.

Komentiraj